Vara anului 2023, cea mai caldă înregistrată vreodată / Şeful ONU: „Colapsul climatic a început”

Vara anului 2023, cea mai caldă înregistrată vreodată / Şeful ONU: „Colapsul climatic a început”
Sursa foto: Pixabay

Vara anului 2023 a fost marcantă pentru condițiile meteorologice și climatice în întreaga lume, iar observatorul european Copernicus a confirmat că aceasta a fost cea mai caldă vară înregistrată vreodată la nivel global.

Temperatura medie globală pentru perioada iunie-iulie-august 2023 a fost înregistrată la 16,77°C, cu 0,66°C peste media pentru perioada 1991-2020. Această temperatură medie este cu 2 zecimi peste recordul anterior stabilit în 2019, relatează Știrileprotv.ro.

Luna iulie, cea mai fierbinte de până acum

Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, iar august 2023 a devenit acum a doua cea mai fierbinte. Cu toate acestea, diferența de temperatură între primele opt luni ale anului și recordul precedent din 2016 este foarte mică, de doar 0,01°C.

Acest lucru se datorează previziunilor care indică revenirea fenomenului climatic El Niño în Pacific, care este asociat cu o nouă încălzire.

Impactul asupra climei globale

Această încălzire excesivă a climei are implicații serioase asupra mediului și a vieții umane. Valurile de căldură, seceta, inundațiile și incendiile de vegetație au lovit regiuni din Asia, Europa și America de Nord în proporții fără precedent. De asemenea, emisfera sudică nu a fost cruțată, înregistrând recorduri de căldură în mijlocul iernii australe.

Supraîncălzirea oceanelor joacă un rol major în această creștere dramatică a temperaturilor. Oceanele absorb 90% din excesul de căldură generat de activitatea umană, iar temperatura lor de suprafață a crescut semnificativ, cu efecte asupra ciclonilor tropicali, ploilor și biodiversității marine.

Avertisment privind colapsul climatic

Într-un comunicat, șeful ONU, António Guterres, a declarat: „Colapsul climatic a început”. Acest avertisment subliniază gravitatea schimbărilor climatice și nevoia urgentă de acțiune pentru a limita încălzirea globală.

În ansamblu, observațiile climatice și prognozele indică faptul că 2023 ar putea deveni cel mai cald an din istorie, ceea ce subliniază importanța necesității de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a adopta măsuri pentru a combate schimbările climatice.

Acest subiect va fi cu siguranță în centrul discuțiilor la Conferința Națiunilor Unite privind clima (COP28) care urmează să aibă loc la Dubai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)