Vânzarea porcilor vii sau tăiați, oprită în Buzău din cauza pestei procine! Cum sunt sancționați cei care comercializează carnea neexpertizată sanitar veterinar

Vânzarea porcilor vii sau tăiați, oprită în Buzău din cauza pestei procine! Cum sunt sancționați cei care comercializează carnea neexpertizată sanitar veterinar
SUrsa Foto: Leah Kelley/ Pexels

Vânzarea porcilor vii sau tăiați este afectată de apariția a noi focare de pestă porcină africană. Autoritățile buzoiene au fost nevoite să impună câteva restricții, după apariția a două focare de pestă porcină.

În ultima perioadă, mai multe animale au fost sacrificate, potrivit informațiilor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău.

Comercianții, amendați dacă vând carnea neexpertizată sanitar veterinar

Cele două focare de pestă porcină africană au fost identificate în câteva din gospodăriile din Padina și Vâlcelele din Buzău.

Porcii afectați de boală au fost eutanasiați, iar autoritățile au interzis deplasările animalelor în zonele supravegheate și protejate, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarelor.

Comercializarea porcilor, a cărnii și a produselor din carne provenite din zonele restricționate este complet interzisă, informează inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Buzău.

În urma celor întâmplate, cetățenilor le este recomandat să cumpere produse alimentare doar din unitățile autorizate sanitar veterinar, pentru a avea certitudinea că acestea au fost supuse controalelor aferente, scrie Adevărul.

Starea de sănătate a cetățenilor poate fi afectată și de consumul cărnii provenită de la animalele care sunt sacrificate fără respectarea procedurilor de control sanitar veterinar privind sănătatea acestora și igiena cărnii obținute.

Cei care vând carne de porc neexpertizată sanitar veterinar pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei, anunță DSVSA Buzău.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`