Vânzarea pe OLX, Publi24, Okazii sau alte site-uri de anunțuri ar putea fi reglementată. ANPC le-a pus gând rău cofetarilor și manichiuristelor: „Sunt activități care din păcate nu sunt supravegheate!”
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului cere reglementarea prin lege a comerțului pe site-uri ca OLX, Okazii sau Publi24. ANPC justifică această nevoie de schimbare a legislației prin faptul că la autoritate se primesc foarte multe sesizări pentru persoane care prestează servicii în acest fel și, din păcate, inspectorii nu au baza legală de a acționa. Cei care nu vor respecta normele de igienă sau vor fi prinși cu alte nereguli riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Practic modificarea constă în redefinirea conceptului de operator economic, astfel încât să cuprindă și o persoană fizică ce prestează diferite servicii.
’’Este în trasparență modificarea actului normativ, este o propunere pe care noi o susținem. Nu vizăm comerțul accidental sau sporadic, din când în când îmi vând skateboardul sau bicicleta, ci vorbim de comerțul care promovează activități asimilate celor comerciale, de exemplu fac torturi sau tund la domiciliu sau manichiuristă privată etc, activități care din păcate la acest moment nu sunt supravegheate, nu sunt autorizate și nu vorbesc din punct de vedere fiscal, asta este treaba altor autorități.
Un tort poate conține ingrediente discutabile și să nu respecte algoritmul alimentar. Sunt lucruri care trebuie investigate.
Întrebarea mea este: trebuie sau nu respectați banii consumatorului? Verificarea se va face atât cu comisari, cât și cu mistery client, comisar cu identitate acoperită sau cu suportul altor autorități în așa fel încât să ajungem să ne ducem la bun sfârșit munca. Am primit sesizări altfel nu am fi ajuns în situația de a solicita legiuitorului să accepte această modificare. Sunt situații în care noi, din păcate, le răspundem: având în vedere că vorbim de o persoană fizică aceasta ar necesita un operator economic. Ori operator economic devine și cel care face torturi pe OLX, produse în niște condiții care pot fi insalubre sau pot fi condiții lamentabile”, a declarat pentru B1.ro Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Potrivit ANPC acestea sunt principalele modificări:
1.Articolul 2 punctele 2, 3, 7, 9, 10, 12, 14 și 20 se modifică și vor avea următorul conținut:
2. consumator – persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații care cumpără, dobândește, utilizează ori consumă produse sau servicii, în afara activității sale profesionale, ori care acționează astfel încât scopul să nu fielegat de activitatea profesională a acesteia.
3. operator economic – persoana fizică ce desfășorară activităţi îndependente, în mod repetat, în scopul obţinerii de venit, persoana fizică autorizată și persoana juridică, care în cadrul activităţii sale profesionale fabrică, importă, transportă, depoziteaza sau comercializează produse ori părţi din acestea sau prestează servicii;
7. prestator – operatorul economic care furnizează servicii, inclusiv entitățile care pun pe piața publică, direct sau prin intermediari, servicii sau bunuri de utilitate publică sau privată, spre folosința consumatorilor;
9. produs sigur – produsul care, folosit în condiţii normale sau previzibile, nu prezintă riscuri în funcţie de următoarele aspecte: a) caracteristicile produsului, ale ambalării şi ale instrucţiunilor de montaj şi întreţinere; b) efectul asupra altor produse, împreună cu care acesta poate fi folosit; c) modul de prezentare a produsului, etichetarea, instrucţiunile de folosire şi orice alte indicaţii şi informaţii furnizate de producător; d) categoria de consumatori expusă riscului prin folosirea produsului;
10. produs periculos – produsul care nu poate fi definit ca produs sigur, inclusiv cel care pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor.
12. pagubă – prejudiciul creat consumatorului prin utilizarea unui produs periculos/neconform sau a unui produs cu defecte, cel creat de servicii necorespunzătoare furnizate de prestator, precum si pagubelele colaterale cuantificabile. Prejudiciul poate fi material, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, precum şi pierderea vieţii. În cazul utilizării unui produs cu defecte, se consideră pagubă deteriorarea sau distrugerea oricărui bun, altul decât produsul cu defecte, cu condiţia ca bunul respectiv să fie în mod normal destinat folosinţei sau consumului privat şi să fi fost folosit de persoana prejudiciată pentru uz sau consum personal, iar valoarea pagubei să nu fie mai mică de 200 lei;
14. serviciu – activitatea, efectuată în scopul asigurarii drepturilor și satisfacerii unor necesități ale consumatorilor;
20. durata medie de utilizare – intervalul de timp, stabilit în documente tehnice normative sau declarat de către producător ori convenit între părţi, în cadrul căruia produsele de folosinţă îndelungată trebuie să îşi menţină caracteristicile funcţionale, dacă au fost respectate condiţiile de transport, manipulare, depozitare şi exploatare, inclusiv uzura prin care un produs nu mai este sigur datorită folosirii excesive sau improprii.