CORONAVIRUS | Expert OMS: Trebuie să fim pregătiţi pentru valul al doilea de infecție. Covid-19 a reînceput să apară în zone unde fusese suprimat

CORONAVIRUS | Expert OMS: Trebuie să fim pregătiţi pentru valul al doilea de infecție. Covid-19 a reînceput să apară în zone unde fusese suprimat
foto: Pixabay

Pandemia de coronavirus a început să reapară în mai multe locuri în care fusese deja suprimat, potrivit unui avertisment făcut de Maria Van Kerkhove, coordonatoarea tehnică a echipei COVID-19 a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Aceasta a dat exemple precum Coreea de Sud, Singapore şi Wuhan, oraşul din China de unde a pornit virusul și a precizat că motivele care au dus la reapariţia virusului diferă de la un loc la altul, scrie CNN.

Mai precis, Maria Van Kerkhove a afirmat că în Seul infecția cu SARS-CoV-2 a pornit de la cluburile de noapte, în timp ce în Singapore focarul este concentrat în special în zona căminelor în care locuiesc imigranţii care lucrează în metropolă.

Cu toate acestea, coordonatoarea tehnică a echipei COVID-19 a menționat că, ”ceea ce este cu adevărat important este că în China, Coreea sau Singapore există sisteme de identificare rapidă a virusului şi urmărirea contacţilor celor infectaţi”.

Mai mult, aceasta susține că ei nu au lăsat garda jos niciodată, acest lucu fiind o lecţie pentru toate ţările.

”Virusului îi place să găsească oportunităţi pentru a reapărea, pentru a se dezvolta din nou. Şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a declarat ea.

Maria Van Kerkhove a declarat, în contextul în care mai multe state intenționează să ridice restricţiile impuse pe perioada pandemiei, că ar trebui să ia în considerare anumite aspecte înainte de a face asta.

„Care este riscul de reapariţie? Avem cu adevărat situaţia sub control? Avem sisteme de identificare rapidă a cazurilor? Putem identifica rapid contacţii? Avem paturi de spital? Dacă răspunsul este nu, atunci trebuie luată serios în considerare posibilitatea de a nu fi pregătiţi pentru ridicarea restricţiilor”, a afirmat Van Kerkhove.

Specialiști: „Valurile doi și trei ale pandemiei de COVID-19 vor veni cu siguranță”

Cercetătorii germani au avertizat că lumea ar trebui să se aștepte la un al doilea și chiar al treilea val al pandemiei de coronavirus înainte ca populația să obțină o imunitate suficientă la virus.

Președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, a declarat marți că un al doilea val de infecțiilor cu noul coronavirus va veni „cu mare siguranță”, adăugând că majoritatea experților și-au împărtășit această părere.

„Aceasta este o pandemie, iar într-o pandemie acest virus va rămâne pe lista noastră de probleme medicale până când 60% până la 70% din populație va fi infectată și va căpăta imunitate”, a spus el, potrivit ziarului Times of London. „Prin urmare, știm cu mare siguranță că va exista un al doilea val. Majoritatea oamenilor de știință sunt siguri de acest lucru. Unii presupun, de asemenea, că va exista un al treilea val”, a afirmat Lothar Wieler.

Numărul persoanelor infectate a depășit patru milioane la nivel global

La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit patru milioane de cazuri.

Mai precis, peste 4.500.000 de persoane au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 303.000, iar peste 1,7 milioane de oameni s-au recuperat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`