Spitalele sunt pline din cauza virozelor. Spitalul de Pediatrie din Ploiești este arhiplin. Toate cele 135 de paturi sunt ocupate. Medicii le recomandă părinților să-și vaccineze copiii.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a vorbit în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, despre situația privind numărul tot mai mare al cazurilor de infecții respiratorii, dar și de cazurile de scarlatină și varicelă, care au început să tot apară.
Pe lângă cazurile de gripă de tip A și infecțiile respiratorii, au apărut și cazuri de varicelă și scarlatină.
“Într-adevăr, dacă am vorbit până acum de gripă și vaccinarea antigripală, care, da, ar trebui încă să se mai facă, și pentru varicelă există vaccin, boală virală, care de asemenea se transmite pe cale respiratorie, nu pentru scarlatină, care este o boală bacteriană. Tot ceea ce înseamnă infecții cu transmitere respiratorie, că sunt virale, că sunt bacteriene, sunt foarte contagioase, în special în colectivitățile de copii.
Și să știți că în această perioadă de timp, indiferent dacă vorbim de scarlatină sau varicelă, pe lângă copil, au venit și chiar ambii părinți bolnavi cu această boală. Deci în acest sezon, colectivitățile celor preșcolari și școlari sunt cei care vehiculează afecțiunile de acest fel, astfel încât ar fi de dorit ca părinții, în momentul în care văd copii cu pete pe piele, să se adreseze imediat medicului de familie și, evident, să țină copilul respectiv la domiciliu”.
Medicul a vorbit și despre cazurile în care se ajunge la convulsii febrile, ce trebuie făcut în acest caz.
“Categoric, convulsiile febrile care sunt prezente, în special, la copii, reprezintă o urgență pediatrică și trebuie să spitalizăm pacientul respectiv. Spitalele, într-adevăr, sunt pline, motiv pentru care se impune în special în zona de pediatrie o reorganizare, cu micșorarea numărului de paturi pentru boli cronice și, sigur, a se da mai mult spațiu pentru aceste afecțiuni acute”.
Carmen Dorobăț atrage atenția că și părinții, nu doar copiii, pot lua gripă, varicelă sau scarlatină.
“Indiferent dacă vorbim de gripă, varicelă sau scarlatină, cum spuneam, am avut chiar săptămâna trecută astfel de cazuri, dar în felul acesta, dacă izolăm în familie copilul, că transmite că nu transmite la părinți, dacă n-au avut, de exemplu, varicela, dar în felul acesta se mai limitează acea extindere în pată de ulei, cum se întâmplă de altfel în cazul unor astfel de boli.
Și adulții se pot vaccina, inclusiv anti virus varicela zoster în special pentru persoanele tinere care nu au avut varicelă în copilărie, în special pentru femeile care doresc o sarcină în următoarea perioadă de timp, există această posibilitate, cum spuneam, pentru scarlatină nu există vaccin”.