Autoritățile au început să monitorizeze piețele folosind un detector de pesticide. Au fost verificate roșiile, castraveții și alte fructe de sezon. În timp ce valorile detectate pentru cireșe au indicat niveluri normale de pesticide, căpșunile par să conțină cantități de pesticide de două ori mai mari decât limita maximă admisă. Este important de menționat că aparatul folosit nu este încă omologat oficial. Cu toate acestea, rezultatele obținute ar putea reprezenta un prim semnal de alarmă, care ar putea duce ulterior la verificări detaliate și riguroase.
„Căutăm cireşe. Am dat pe cireşe. Îmi dă cantitatea care ar trebui să fie. 50. luăm o cireaşa. Şi-mi iese mai mic de 30, deci nu e o valoare care să fie apropiată de valoarea maximă. Sunt perfecte şi dacă ne uităm şi la preţ sunt cam jumătate faţă de supermarketuri”, spune Radu Botez Director Ecopiaţa Iaşi.
Nu se poate spune acelaşi lucru şi despre căpşuni. „Băgăm în ea. Putem începe testul. Şi avem oarecare emoţii. La căpşuna asta este depăşit şi e pe roşu. Asta înseamnă că au fost folosiţi nitraţi, pesticide..au fost folosite”, a mai adăugat Radu Botez.
Clienții apreciază ideea detectorului de pesticide, chiar dacă acesta nu este încă omologat. Oamenii sunt interesați să știe exact ce mănâncă, mai ales în urma scandalului din luna mai din Buzău, unde mai mulți fermieri au folosit substanțe chimice pentru a accelera coacerea legumelor, scrie observatornews.
Deși există vânzători care privesc cu neîncredere aceste teste, alții au încredere în produsele lor și nu se simt afectați de această inovație.
„Eu sunt sigur că fructele mele sunt destul de conforme, aşa că nu-mi fac nici o grijă. Cine îl foloseşte, să fie sănătos, să-l folosească în continuare”, spune un vânzător.
Atunci când aparatul detectează concentrații ridicate de pesticide care depășesc limita maximă admisă, acest lucru poate declanșa controale amănunțite din partea autorităților. Rezultatele obținute de detector reprezintă primul semnal de alarmă în astfel de situații.