Valeriu Gheorghiță: Vom da posibilitatea persoanelor să se programeze în centrele care funcționează 24/24 / Cetățenii străini cu drept de ședere în România vor putea să se programeze la vaccinare în platformă  (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Vom da posibilitatea persoanelor să se programeze în centrele care funcționează 24/24 / Cetățenii străini cu drept de ședere în România vor putea să se programeze la vaccinare în platformă  (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a făcut noi precizări, în debutul conferinței de presă de marți, cu privire la platforma de programare. Astfel, o noutate este aceea că cetățenii străini cu drept de ședere în România vor putea să se programeze în platformă.

Valeriu Gheorghiță, noi precizări despre programarea la vaccinare

”Din data de 25 martie, se poate vizualiza tipul de vaccin pe fiecare centru de vaccinare, astfel încât, la acest moment, este activă harta centrelor pe tipuri de vaccin și este diponibilă pe site-ul de informare vaccinare-covid.gov.ro. Harta cuprinde toate centrele de vaccinare active din platformă, tipul vaccinului administrat în acestea, numărul locurilor disponibile și numărul persoanelor care se află pe lista de așteptare.

Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetățenilor străini de a se programa pe platformă. Mă refer la cetățenii străini cu drept de ședere în România care nu dețin CNP emis de autoritățile române. Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru ei va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare a cetățeanului străin. Data la care se va implementa această funcționalitate va fi 10 aprilie.

Un alt element de noutate, va exista posibilitatea de configurare a programului de lucru în platformă, astfel încât va fi disponibilă funcționalitatea «program de funcționare» pe fiecare centrul de vaccinare, configurabil, pe un inteval de 24 de ore. Practic, vom putea să dăm posibilitatea persoanelor să se programeze în acele centre care au activitate 24 de ore din 24 pe numărul de locuri disponibile”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cum funcționează programarea persoanelor din lista de așteptare

Medicul militar a reamintit și care este modalitatea de funcționare a programării din lista de așteptare.

”Platforma realizează notoficarea persoanelor din lista de așteptare prin respectarea categoriei de populație prioritară, așa cum ea este stabilită de strategia națională de vaccinare, precum și a ordinii de înscriere pe listele de așteptare. Prioritatea de notificare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populația cu grad ridicat de risc, 25% din locuri pentru persoanele care desfășoară activități esențiale și restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia.

Referitor la notificarea persoanelor din lista de așteptare care sunt programate ca aparținând etapei a treia, în momentul de față, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de așteptare, nefiind aplicată o subprioritizare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: Vom da posibilitatea persoanelor să se programeze în centrele care funcționează 24/24 / Cetățenii străini cu drept de ședere în România vor putea să se programeze la vaccinare în platformă

Urmăriți B1TV.ro și pe
`