Valeriu Gheorghiţă: Vaccinul AstraZeneca e sigur. Nu s-au identificat factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice

Publicat: 01 04. 2021, 23:38
Foto: Guvernul României / Facebook

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, joi, că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca e sigur, iar beneficiile sale depășesc riscurile. Acesta a precizat că „nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice”.

Precizările sale vin în contextul în care, miercuri, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că nu a identificat nicio legătură între vaccinarea cu serul AstraZeneca-Oxford și apariția tulburărilor tromboembolice. Totuși, nu exclude o legătură de cauzalitate și își va continua analizele.

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca

„Nu avem nişte date ştiinţifice, validate de experti ai Agenţiei de Reglementare Europene, care să confirme o legătură de cauzalitate, în al doilea rând nu s-au identificat nişte factori de risc anteriori pentru apariţia şi dezvoltarea acelor evenimente adverse, tromboembolice. Se pare că nu ţine nici de sex, nici de vârstă, practic nu s-a putut creiona un profil de risc. Însă avem nişte informaţii foarte clare. Uitându-ne ce se întâmplă la populaţia generală, ştim că aceste evenimente trombotice, tromboza de sinus venos cerebral, apare cu precădere la vârsta tânără, între 35-45 de ani, cel mai frecvent, că apare de zece ori mai frecvent la persoanele de sex feminim, comparativ cu persoanele de sex masculin, deci avem un raport de 10 la 1 în raport cu aceste evenimente”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.

Medicul a insistat apoi că vaccinul AstraZeneca e sigur: „Între 6-9 aprilie vom avea o nouă concluzie şi noi precizări vizavi de situaţia vaccinului de la AstraZeneca, însă trebuie să înţelegem un lucru cert la acest moment: este un vaccin sigur ale cărui beneficii depăşesc cu mult riscurile vaccinării”.

Președintele CNCAV a mai susținut că nu se poate ca o persoană care a primit prima doză de vaccin să renunţe la cea de-a doua doză şi se reprogrameze pentru a relua vaccinarea cu un alt ser. Totuși, această dispoziție la nivel național se poate schimba pe viitor în cazul în care vor exista recomandări în acest sens din partea Agenţiei Europene a Medicamentului.

Potrivit celor mai recente date oficiale, până acum au fost vaccinate anti-COVD 2.040.532 de persoane, din care 365.938 au primit serul AstraZeneca.