Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, a anunțat că vaccinarea persoanelor din mediul rural se va realiza cu ajutorul caravanelor mobile, iar cei care solicită aceste servicii trebuie să se adreseze Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, aceștia fiind cei care se ocupă de alocarea resurselor necesare.
Primarul localității este cel care se va adresa CJSU, iar aceștia vor decide când va fi trimisă caravana mobilă pentru vaccinare.
„Pentru vaccinarea în mediul rural, actualizăm o instrucţiune anterioară care prevede că, atunci când dorim solicitarea unei echipe mobile, primarul, consiliul local face solicitarea către comitetele judeţene, care alocă, în funcţie de resursele disponibile, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, una sau mai multe echipe de vaccinare.
Vaccinarea se va realiza în spaţii puse la dispoziţie de comunitatea locală şi în felul acesta poate fi crescută accesibilitatea la vaccinare a persoanelor din mediul rural”, a transmis Valeriu Ghoerghiță, potrivit Agerpres.
Șeful CNCAV a precizat faptul că o altă opțiune pentru persoanele din mediul rural sunt și cabinetele medicilor de familie, acolo unde se pot imuniza sau pot fi transportate la centrele de vaccinare din apropiere.
Valeriu Gheorghiță a ținut să explice că persoanele imunizate cu schema completă au un risc de 20 de ori mai scăzut să moartă din cauza COVID-19.
„Protecția față de infecție ne arată o eficiență peste 80% a protecției față de posibilitatea de a fi testat pozitiv, o reducere a riscului de cel puțin cinci ori, în cazul în care o persoană este vaccinată cu schemă completă.
În ceea ce privește protecția împotriva spitalizării, ea este de peste 91,8%, o reducere a riscului d ecel puțin 10 ori. Eficiența în privința internării la secțiile ATI este de 92,8%, o reducere a riscului de 14 ori după vaccinarea cu schemă completă. Eficiența împotriva decesului este de peste 95%, o reducere de 20 de ori a riscului de deces a persoanelor vaccinate cu schemă competă.
Protecția apare încă de la administrarea primei doze, după 14 zile, când această protecție este de peste 50%, o reducere la jumătate a riscurilor”, spune Valeriu Gheorghiță, în ultima conferință de presă susținută la Palatul Victoria.