Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, marți, că de la începutul campaniei au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse. Acesta a vorbit în detaliu despre reacția adversă majoră înregistrată pe 21 februarie: o femeie în vârstă de 46 de ani a suferit un șoc anafilactic după administrarea primei doze din vaccinul AstraZeneca. A primit ajutor rapid și deja în 7 minute se simțea mai bine. E la spitalul din Slatina acum și urmează să fie externată.
Gheorghiță a insistat că acest tip de reacție adversă se petrece extrem de rar și, dacă se intervine rapid și corect, nu există niciun pericol. De altfel, până acum nu s-a înregistrat niciun deces la nivel mondial după o astfel de reacție adversă.
Valeriu Gheorghiță, despre primul caz de şoc anafilactic după vaccinare: În 7 minute, pacienta era mai bine. Urmează să fie externată / E o reacție severă, dar nu a produs niciun deces în lume
„Reacțiile adverse înregistrate de la debutul campanie până pe 21 februarie. Au fost raportate 4.184 de reacții adverse postvaccinale indezirabile, cu o rată de circa 3 cazuri la 1.000 de doze administrate.
Evaluarea profilului de siguranță din săptămâna 15 – 21 februarie. Au fost raportate 1.288 reacții adverse posivaccinale indezirabile. Vârsta mediană a persoanelor a fost de 41 de ani, cu extreme între 16 și 85 de ani. Dintre acestea, 66% au fost persoane de sex feminin.
1.263 de reacții au fost clasificate ca nesevere.
82% au fost reacții la locul administrării, oboseală febră și friston, în aproximativ 49% dureri muscular și articulare, 46 % cefalee, dureri de cap și 15% tulburări digestive”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Acesta vorbit și despre singura reacție adversă majoră înregistrată până acum, la o femeie care deja și-a revenit și va fi externată.
„Pe 21 februarie, a fost înregistrat un caz de reacție alergică majoră, un șoc anafilactic, la o persoană de sex feminin de 46 de ani care, după administrarea primei doze de vaccin de la AstaZeneca, la aproximativ 10 minute a dezvoltat fenomene alergice, care au evoluat către scăderea valorilor tensionale cu instalarea criteriilor de șoc anafilactic.
S-a intervenit rapid conform procedurilor, evoluția fiind rapid ameliorată. În circa 7 minute, pacienta era cu stare generală mult ameliorată. A fost transportată pentru continuarea monitorizării în spitalul din Slatina. Are o stare generală foarte bună și urmează să fie externată. Nu se cunoștea cu reacții alergice persoana respectivă.
Subliniez că și la debutul campanie chiar în Marea Britanie au fost două cazuri care aveau în antecedent. Reacția anafilactică e o reacție extrem de rară, vorbim de o frecvențăde 2,5 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate. Deși e o reacție severă, odată ce e recunoscută la timp și se intervine corect, evoluția e favorabilă. Nu au fost înregistrate la nivel mondial cazuri de decese produse de acest tip de reacție alergică”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.