Valeriu Gheorghiță: România, pe locul doi la nivelul UE în ce privește numărul de persoane vaccinate anti-COVID cu ambele doze (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul doi la nivelul UE în ce privește numărul de persoane vaccinate anti-COVID cu ambele doze (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță a precizatcăRomânia se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori.

„Comparativ cu ţările membre ale Uniunii Europene, în momentul de faţă, pot să vă spun că în ceea ce priveşte numărul dozelor administrate la suta de persoane, suntem pe locul trei, cu un procent de 7,26. În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate cu cele două doze, practic cu schema completă de vaccinare, vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 3% din populaţia eligibilă şi suntem pe locul al doilea, alături de Danemarca; pe prima poziţie este Malta. Raportat la nivel global, România este pe locul şase în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze, practic, ca număr total de persoane vaccinate cu schemă completă raportat la suta de locuitori”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferință de presă.

Valeriu Gheorghiță a mai susținut că după jumătatea lunii aprilie vom putea atinge cel puțin 100.000 de persoane vaccinate zilnic, reprezentând aproximativ 50.000 de persoane cu prima doză și 50.000 cu a doua doză. Practic, în septembrie putem atinge acel prag de imunitate colectivă de cel puțin 60%-70%, reprezentând circa 10 milioane de persoane.

Vaccinarea personalului din învățământ începe miercuri

„De mâine, 24 februarie, începe activitatea de vaccinare în 23 de județe, inclusiv în Municipiul București. De joi, 25 februarie, continuă alte 14 județe. Din 26 februarie, două județe. Pe 1 martie, încep ultimele trei județe.Toată perioada de vaccinare care va fi destinată pentru acest proces specific adresat personalului din învățământ durează până în 10 martie pentru administrarea primei doze. Estimăm un număr de aproximativ 60.000 de persoane care vor fi vaccinate în cadrul acestui proces. Reamintesc faptul că deja peste 42.000 de persoane au fost deja vaccinate din rândul personalului didactic și aproximativ 128.000 de persoane sunt deja programate”, a adăugatValeriu Gheorghiță.

El a precizat că modalitatea de programare și de derulare a activităților de vaccinare a fost transpusă „într-o instrucțiune, care deja a fost transmisă către fiecare județ, către Direcțiile de sănătate publică și, de asemenea, către Ministerul Educației încă din cursul zilei precedente”.

Valeriu Gheorghițăa explicat că pentru acest demers vor fi folosite atât doze de vaccin de la AstraZeneca-Oxford, „în mod deosebit pentru persoanele cu vârstă cuprinsă până la 55 de ani inclusiv, acolo, sigur, unde nu se identifică anumite contraindicații”, cât și de la Pfizer-BioNtech, care „va fi recomandat cu prioritate persoanelor cu vârstă de peste 55 de ani, exceptând situațiile în care se identifică anumite contraindicații”.

În ce priveşte platforma de programare, a precizat:
– 476.528 de persoane sunt programate pentru prima doză cu vaccinul Pfizer şi 614.000 pentru doza de rapel, ultima zi de programare fiind 17 aprilie;
– 118.000 de persoane sunt programate pentru prima doză cu vaccinul AstraZeneca şi 201.000 pentru doza de rapel, ultima zi de programare fiind la jumătatea lunii martie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`