Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, nu consideră că oferirea unor recompense sau stimulente pentru cei care se vaccinează ar putea duce la o creștere a ritmului imunizărilor în România. ”Cred că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical”, a declarat Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă de marți. În același timp, medicul a precizat că se constată o creștere a interesului pentru vaccinarea cu serul Johnson & Johnson.
Referindu-se la posibilitatea acordării unor recompense pentru vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat: ”Există mai multe iniţiative la nivel local, prin implicarea unor companii private, care susţin acest demers, însă cred – şi ca medic – cred că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa vaccinării din perspectiva raţionamentului medical şi a protejării sănătăţii proprii şi a celor din jur. Restul argumentelor, însemnând recompense de orice natură, din punctul meu de vedere, astăzi, când vorbim, nu consider că sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare”.
De asemenea, întrebat când ar putea fi atinsă ținta de 5 milioane de persoane vaccinate la nivelul întregii țări, medicul militar a răspuns: „Este greu de anticipat care va fi ritmul de vaccinare în perioada următoare, tocmai ţinând cont de faptul că peste 87% dintre persoane se prezintă direct la centrele de vaccinare şi nu prin programare, lucru pe care l-am încurajat, pentru că ne dorim un acces cât mai simplu la un centru de vaccinare. Tocmai de aceea, bazându-ne pe aceste date, probabil că în următoarele două-trei săptămâni, în funcţie de ritmul de vaccinare, dacă el va creşte – şi observăm o creştere, cel puţin pentru vaccinul de la compania Johnson & Johnson există o tendinţă de creştere; de asemenea se reorganizează multe activităţi de vaccinare, în sensul în care sunt mult mai multe echipe de vaccinare care vor merge în teren”.
Valeriu Gheorghiță: Recompensele de orice natură, din punctul meu de vedere, nu sunt suficient de determinante pentru a creşte ritmul campaniei de vaccinare