Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că, potrivit estimărilor, circa 6 milioane de persoane, de la nivelul întregii țări ar fi trecut până acum prin infecția cu coronavirus. Medicul militar a ținut să sublinieze însă că pandemia nu a trecut și că este important ca oamenii să se vaccineze pentru că imunitatea oferită de boală poate să nu ofere o protecție eficientă în fața noilor variante ale virusului.
”Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalență de la sfârșitul anului 2020 ne arătau – în perioada în care rata de incidență cumulată a cazurilor era de 1 la mie – arătau o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, deci, practic, de 6 ori mai mult. Sigur că această rată este o medie și nu reflectă la mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiunii geografice.
Județe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală stau foarte bine din punct de vedere al evoluției numărului de cazuri. O mare parte dintre persoanele din acel județ au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2. Este și unul dintre motive, cel puțin în cazul celor care știu că au trecut prin infecție, să amâne decizia de vaccinare.
Ne-am uitat pe date și avem, în acest moment, un procent de circa 30% din cei cunoscuți cu infecție SARS-CoV-2 în antecedente care s-au vaccinat.
Practic, dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență în acest moment, avem aproape 5 milioane de persoane carea au un anumit grad de imunitate.
Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care, în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate”, a explicat Valeriu Gheorghiță, în cadrul conferinței de presă de marți.
Valeriu Gheorghiță: Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane din România care au istoric de trecere prin COVID-19. Este important să înțelegem că pandemia nu s-a terminat
În acest context, Gheorghiță a avertizat asupra faptului că pandemia nu s-a încheiat.
”Asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema pentru că riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante. Din punct de vedere al unei epidemii, în general, circulă și se vor regăsi în circulație acele tulpini virale care sunt cele mai adaptate și care nu sunt acoperite de vaccinuri sau de răspunsul imun. (…) Este important să înțelegem că pandemia nu s-a terminat”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.