Valeriu Gheorghiță, precizări pentru cei care refuză rapelul cu serul AstraZeneca. După cât timp putem primi un vaccin diferit

Publicat: 17 03. 2021, 09:41
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, marți seară, la Antena 3, că un interval de 4-8 săptămâni este „rezonabil” pentru reluarea schemei de vaccinare pentru o persoană care decide să refuze rapelul cu serul AstraZeneca.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.

În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomandă, o a două doză dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă.” a spusmedicul Gheorghiță, la Antena 3.

Gheorghiță:Decizia de a continua sau a stopa temporar vacciniarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost extrem de dificilă

Medicul a mai spus că cea mai simplă decizie care ar fi putut fi luată ar fi fost cea de suspendare a tuturor vaccinărilor cu serul de la AstraZeneca.

”Decizia de a continua sau a stopa temporar vacciniarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost extrem de dificilă, poate una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm. Cred că cea mai simplă decizie ar fi fost cea în care să zicem «stop, ne oprim și noi».

Trebuie să punem îm balanță beneficiile vaccinării, ținând cont că ne aflăm în plină pandemie,cu mii de oameni care sunt diagnosticați zi de zi, oameni care se internează, ajung în secțiile de ATI și, din păcate, parte dintre ei își pierd viața din cauza COVID-19. Acestea ar fi, pe de o parte, beneficiile.

Pe de altă parte, riscurile sunt cele legate de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european, care, repet, nu au o frecvență mai mare decât cea care se anticipeaază în rândul populației generale.

Cred că, în continuare trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat că beneficiile depășesc riscurile, că nu există acum date care să facă o legătură de cauzalitate între acele evenimente și vaccinare”, a spus Gheorghiță, într-o conferință de presă.