Valeriu Gheorghiță: Populația României a ajuns la o rată de imunitate la COVID-19 de aproape 50%

Publicat: 11 07. 2021, 15:33
Actualizat: 11 07. 2021, 20:06
România distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca expirate, în timp ce țările sărace abia reușesc să își conducă campaniile de vaccinare Valeriu Gheorghiță / Foto: Guvernul României (Facebook)

Valriu Gheorghița a afirmat duminică, că numărul persoanelor care ua trecut prin infecția cu COVID-19 este mult mai mare față de raportările oficiale. Acest lucru s-a întâmplat fie pentru că oamenii au fost asimptomatici, fie pentru că nu au vrut să se supună izolării.

„Estimam că, cel puţin în perioada în care în România exista o transmitere comunitară accelerată, în spatele unui caz pozitiv erau între 5 şi 10 alte cazuri pozitive ca urmare a expunerii altor persoane la acel pacient care era pozitiv. Sigur că aici o parte dintre persoanele care au trecut prin boală, fie au dezvoltat forme asimptomatice şi atunci au rămas nediagnosticate pe bună dreptate, fie au dezvoltat forme uşoare, au fost testate la domiciliu, nu s-au prezentat pentru evaluare medicală şi există undeva, se regăsesc în momentul de faţă în populaţie. Însă ce este foarte important de menţionat este că datele din studiile ştiinţifice ne arată totuşi câteva lucruri foarte importante şi anume, în cazul celor care au făcut forme asimptomatice sau forme uşoare de îmbolnăvire, nivelul anticorpilor neutralizanţi, adică acei anticorpi protectori care blochează intrarea virusului în celule este foarte redus sau chiar nedetectabil”, a declarat președintele CNCAV, la digi24.ro.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că imunitatea colectivă la COVID-19, estimată la populația din România este de 40 – 50 la sută.

”Credem că imunitatea cumulată la nivel naţional este undeva între 40% – 50%. Aceasta este o evaluare grosieră. Situaţia epidemiologică bună de la acest moment poate să explice de ce situaţia epidemiologică este similară în toate judeţele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este diferită şi ne uităm ce se întâmplă în partea de nord-est, comparativ cu partea de vest a ţării şi municipiul Bucureşti, unde avem cea mai mare rată de acoperire vaccinală. . Practic, trecerea prin boală în primele luni îţi oferă un nivel destul de bun de protecţie faţă de tulpina cu care te-ai infectat. Problema importantă este că în acest moment, varianta Delta pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare faţă de tulpina paternală şi cu 60% mai mare faţă de tulpina britanică, care acum este dominantă la nivel european, are şi această capacitate de a scăpa de protecţia oferită de anticorpi care se obţin prin boala naturală, cât şi anticorpii care se obţin după vaccinare”, a mai declarat Gheorghiţă.