Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse la vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse la vaccinul anti-COVID-19 (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a susținut că nu e deloc recomandat să luăm tratament preventiv pentru a diminua din efectele adverse pe care le putem resimți după administrarea rapelului. Gheorghiță a insistat că aceste reacții sunt comune și că ele arată că vaccinul chiar își face treaba. Acesta a mai spus că, individual, medicii pot recomanda un tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să existe în obicei în acest sens.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță, explicații despre reacțiile adverse după a doua doză de vaccin anti-COVID-19

În contextul în care unii s-au sperit de efectele adverse după a doua doză, medicul a fost întrebat dacă putem face ceva să prevenim aceste reacții.

„Cred că e un element important pe care trebuie să-l lămurim, anume că după doza de rapel este deja cunoscut faptul că organismul e mai reactogen. Asta deoarece, după prima doză, apare activarea răspunsului imun și când persoana primește a doua doză, ea având deja un nivel al anticorpilor preformați, organismul va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție inunologică, lucru care se traduce printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general.

Dar sunt reacții adverse comune, anticipate, cunoscute și regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului. Fenomenele se găsesc la toate vacinurile care se administrează cu rapel. Asta înseamnă că vaccinul își face efectul.

Despre modalitatea de comportament a persoanelor pentru a atenua acest tip de reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de traamente. Dacă persoana are disconfort local, febră, se poate recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)