Valeriu Gheorghiţă: Noi nu trebuie să ajungem cu implementarea certificatului într-un val de îmbolnăvire

Publicat: 11 12. 2021, 09:23
Actualizat: 11 12. 2021, 15:34
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat vineri seară la TVR că certificatul verde ar trebui să ajute la prevenirea unui nou val de infectări, nu să fie implementat în mijlocul unui val.

„Cred că aici lucrurile sunt clare din cel puţin două puncte de vedere şi anume că avem nevoie de acest certificat, pentru că rolul lui este şi de triaj medical, de triaj epidemiologic. Asta nu înseamnă că va avea o performanţă de sută la sută în evitarea cazurilor de îmbolnăvire, dar va reduce considerabil riscul de îmbolnăvire”, a declarat Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că orice măsură de acest fel trebuie să aibă cel puțin două scopuri: prevenția și încurajarea vaccinării.

„Pentru că pentru noi este foarte important ca în final să asigurăm o protecţie ridicată la nivelul comunităţii şi la nivelul societăţii pentru a preveni alte valuri de îmbolnăvire. Altfel, o să rămânem tot timpul susceptibili şi vulnerabili în faţa valurilor următoare. Şi mai este un aspect, pentru că o persoană care astăzi se vaccinează va fi protejată şi va beneficia de vaccinare la cel puţin o lună de zile sau chiar o lună şi jumătate, depinde de schema de vaccinare efectuată.

Practic noi nu trebuie să ajungem cu implementarea certificatului într-un val de îmbolnăvire, ci trebuie să prevenim apariţia acelui val de îmbolnăvire”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

PSD vrea un nou proiect de lege pentru certificatul verde COVID

Documentul se va numi Stop COVID și ar putea fi impus în momentul în care se înregistrează o creștere a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutiv, „cu un coeficient mediu de cel puțin 1,5 de la săptămână la săptămână”, adică o creștere de 50% de la o săptămână la alta, potrivit G4 Media.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:

  • Dispariția situației de creștere săptămânală
  • Incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Primul proiect privind folosirea certificatului la locul de muncă a fost respins de Senat și este blocat acum la Camera Deputaților.