Valeriu Gheorghiță: Nimeni nu va fi forțat să facă un anumit tip de vaccin / Comisia Europeană nu a încheiat contracte cu mai mulți producători pentru a da posibilitate oamenilor să aleagă (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Nimeni nu  va fi forțat să facă un anumit tip de vaccin / Comisia Europeană nu a încheiat contracte cu mai mulți producători pentru a da posibilitate oamenilor să aleagă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ideea Comisiei Europene de a perfecta contracte cu mai multe companii producătoare de vaccin anti-COVID-19 nu a fost implementată pentru a le da persoanelor posibilitatea să aleagă între diverse opțiuni, ci pentru a avea siguranța că un număr cât mai mare de persoane vor putea fi vaccinate în final, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Valeriu Gheorghiță, despre posibilitatea oamenilor de a alege între un vaccin anti-COVID-19 sau altul

Cătălin Alexandru, reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență, declara că „vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege”. Întrebat de Tudor Mușat, miercuri seară, dacă nu crede că, oferindu-le persoanelor posibilitatea să aleagă între diverse vaccinuri atunci când vor fi suficiente doze disponibile, campania de vaccinare ar putea primi încă un imbold, Valeriu Gheorghiță a declarat: „Eu vă pot asigura de un singur lucru, că nimeni nu va fi forțat să facă un anumit tip de vaccin dacă nu va considera acest lucru”.

Referitor la posibilitatea ca o persoană să fie trimisă acasă în cazul în care refuză un anumit tip de vaccin, Valeriu Gheorghiță a declarat: „Vaccinarea este voluntară, este gratuită și nu este obligatorie, și nici nu trebuie să fie condiționată, și nu este condiționată. Deci, din acest punct de vedere, trebuie în primul rând să ne uităm la caracteristicile fiecărei persoane care este programată – și aici ține de responsabilitatea medicului din centrul de vaccinare de a face corect un triaj medical, de a identifica eventualele reacții adverse sau reacții alergice din trecut, de a identifica eventualele boli care pot să contraindice sau să necesite un nivel mai mare de precauție la administrarea unui anumit tip de vaccin. Cred că este important, mai ales când într-un centru de vaccinare ai mai multe tipuri de vaccinuri disponibile, să îi expui persoanei respective eventualele avantaje și dezavantaje, beneficii și riscuri. Cred că, ca orice act medical, până la urmă trebuie ca decizia să fie informată și cred că la acest moment este important să primeze decizia personalului medical, pentru că realmente dispune de mai multe informații și trebuie să plecăm de la acest principiu de primum non nocere, în primul rând să nu faci rău”.

„Cred că decizia medicală – și nu cred, este o certitudine – se va lua întotdeauna în beneficiul pacientului sau a persoanei programate, și nu în beneficiul centrului de vaccinare, dacă vreți. Deci, din acest punct de vedere, pot să asigur pe toată lumea că este important în primul rând să avem acces cât mai multe persoane și cât mai repede la centrele de vaccinare, să fim vaccinați într-un număr cât mai mare, pentru ca într-un timp scurt să putem să revenim la normalitate, să atingem acea țintă de peste 70% persoane vaccinate, pentru că ideea Comisiei Europene de a încheia contracte cu mai multe companii diferite nu a fost pentru a da posibilitate persoanelor să aleagă între diverse opțiuni, ci pentru a avea siguranța că un număr cât mai mare de persoane va putea fi vaccinat în final. Pentru că, altfel, nu putem eradica sau nu putem stinge, dacă vreți, această pandemie, doar vaccinând în România sau într-o altă țară europeană. Dacă nu avem o țintă comună și un demers comun european și chiar aș îndrăzni să spun global, mondial, practic eforturile acestea nu vor avea un rezultat cât se poate de ridicat în perioada următoare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri