Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a precizat că în perioada următoare va fi organizat un demers pentru a crește nivelul de conștientizare a importanței raportării reacțiilor adverse în rândul profesioniștilor din sănătate.
„Vreau să vă spun că toate demersurile noastre, încă de la debutul campaniei de vaccinare, au fost pentru încurajarea și crearea posibilității pentru orice persoană care este vaccinată să poată să raporteze reacțiile adverse. Mai mult decât atât, link-ul pentru raportarea reacțiilor adverse este postat în momentul de față și pe site-ul Roaccinare, așa încât fiecare persoană, la momentul programării, poate să vizualizeze și link-ul la care poate să facă această raportare de reacții adverse. În perioada următoare, vom organiza un demers prin care vom crește nivelul de conștientizare a importanței raportării reacțiilor adverse în rândul profesioniștilor din sănătate, așa încât ceea ce ne interesează în mod deosebit este ca personalul medical să crească raportarea reacțiilor adverse, așa încât atunci când vorbim de reacții adverse raportate să putem avea date concludente vizavi de cazurile de reacții adverse raportate”, a precizat oficialul, în conferința de presă organizată marți.
Mesajul președintelui CNCAV vine în contextul în care, recent, spunea că este convins că există o subraportare a reacțiilor adverse, astfel că nu este cunoscută adevărata lor frecvență. Totuși, se arăta de părere că nu sunt reacții adverse grave care să fie necunoscute.
„În platforma Agenţiei Naţionale a Medicamentului, uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi din ele sunt raportate de pacienţi. Până într-o treime sunt raportate de către profesioniştii din sănătate. (…) Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi că evident nu cunoaştem adevărata frecvenţă a reacţiilor adverse pentru toate cele trei tipuri de vaccinuri”, afirma el, la Digi 24, adăugând căeste vorba despre reacții adverse „comune, minore”, care fie au fost „trecute cu vederea”, fie nu au fost atât de severe încât persoanele vaccinate să ajungă la spital.