Coordonatorul campaniei de vaccinare anti COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a precizatcă nu vor exista liste de așteptare când va începe campania de vaccinare anti-Covidpentru că programările se vor face online.
„Ne dorim să fie un sistem accesibil tuturor încât să nu se îngrădească, să nu vină cineva cu vreo adeverință să dovedească că lucrează într-un anumit domeniu. Din acest punct de vedere, practic, individual, se vor înscrie populația generală și persoanele care nu au medic de familie, dar care vor semna pe propria răspundere că au, într-adevăr, anumite boli cronice, care le prioritizează pentru acea etapă”, a spus Valeriu Gheorghiță laEuropaFM.
Vaccinul Pfizer nu va ajunge pe cale aeriană cum a fost anunțat inițial,ci terestră, mai spune acesta.
„Este foarte probabil ca vaccinul de la BionTech Pfizer să ajungă terestru, nu avem încă o confirmare a distribuției pe linia aeriană, probabil că celelalte tipuri de vaccinuri vor ajunge, într-adevăr, pe cale aeriană. Va fi o comisie de recepție, prin care aceste vaccinuri intră în țară, va exista un convoi asigurat pe de-o parte de distribuitor, de producătorul vaccinului, pe de altă parte, autoritățile române, foarte probabil Ministerul Apărării Naționale va insoți acest transport direct către centrele regionale”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
„Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Vor fi și centre de tip drive-through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Vor fi identificate spații în ideea de a asigura un flux cât se poate de mare pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge astfel la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a spus Gheorghiţă.
„Până în acest moment au fost identificate 302 centre de vaccinare în unităţi sanitare pentru demararea imunizării personalului medical şi 597 centre – în alte spaţii, în afara unităţilor sanitare, pentru etapele de vaccinare II şi III, conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19. În total, urmează a fi înfiinţate, conform datelor actuale, circa 900 de centre, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să se definitiveze numărul acestora la nivel naţional. Direcţiile de sănătate publică au termen ca, până mâine, 9 decembrie 2020, să transmită informaţiile finale privind identificarea spaţiilor în care vor fi înfiinţate centrele de vaccinare, dar şi privind resursa umană care va fi implicată în constituirea echipelor de vaccinare”, potrivitAgerpres.