Strategia de vaccinare anti-COVID în România urmează să fie aprobată, joi, în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
„Ceea ce ne dorim e o campanie care să funcționeze neîntrerupt și care să permită vaccinarea unui număr mare de persoane într-o anumită perioadă de timp, pentru ca undeva după mijlocul verii, spre toamnă, să atingem un număr de 10-15 milioane de persoane vaccinate, lucru care ne-ar asigura procentul de 60-70% din populație vaccinată, ceea ce s-ar asocia cu o scădere importantă a transmiterii virusului și o limitare a pandemiei. Acest lucru ne creează perspectiva unei reveniri în condiții câte se poate de sigure la normalitate”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Digi 24.
El a precizat că „ar trebui să primim în prima tranșă cel puțin 1 milion de doze. Acest lucru ne asigură vaccinarea tuturor persoanelor care lucrează în sistemul medical, estimat la 500.000, la care se adaugă ce avem ca personal în asistența socială, 3.500 de angajați. Mai avem și persoanele rezidente în aceste centre, 15.000”.
Vestea vine în contextul în care dr. Moncef Slaoui, conducătorul programului Warp Speed, a anunțat că vaccinurile împotriva COVID-19 de laModernașiPfizersunt sigure, cu doar între 10% și 15% dintre voluntari raportând efecte secundare „vizibile semnificativ”, transmiteCNBC.
Efectele secundare, care provin de la vaccinurile respective, pot dura până la o zi și jumătate, a mai menționat cel care conduce programul vaccinare împotriva COVID-19 al administrației Trump. Persoanele care au suferit reacții adverse au raportat durere și roșeață în zona injectării, precum și febră, frisoane, dureri musculare și dureri de cap, a mai spus specialistul, adăugând că majoritatea oamenilor nu au suferit efecte secundare vizibile.
Grupul de Comunicare Strategică a raportat, marți,4.272 de cazuri noi de COVID-19depistate la nivel național, astfel că numărul total de îmbolnăviri confirmate pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare a urcat la479.634. Potrivit autorităților,360.934 de pacienți au fost declarați vindecați.