Valeriu Gheorghiță: Miercuri urmează să vină a doua tranșă importantă de vacinuri de circa 150.000 de doze. Etapa a doua de vaccinare ar urma să înceapă după 15 ianuarie (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Miercuri urmează să vină a doua tranșă importantă de vacinuri de circa 150.000 de doze. Etapa a doua de vaccinare ar urma să înceapă după 15 ianuarie (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că miercuri, 6 ianuarie, va ajunge în România o nouă tranșă de 15.000 de doze de vaccin, iar în luna ianuarie vor ajunge în țara noastră circa 600.000 de doze de vaccin, împărțite în tranșe săptămânale.Vaccinarea în România pare să fi început cu frâna de mână trasă, în condițiile în care autoritățile nu au reușit până acum să atingă ținta de20.000 de persoane vaccinate pe zi.

Valeriu Gheorghiță: Estimăm că etapa a doua de vaccinarepoate să înceapă după 15 ianuarie

”Pe 27 decembrie a demarat activitatea de vaccinare în cele 10 unități medicale de bolii infecțioase din prima linie. În aceste unități medicale au fost vaccinare 3.317 persoane. (…) Etapa I a început pe 30 decembrie, după această etapă zero, numărul estimat al persoanelor eligibile este de circa 250.000 de persoane. (…) Azi la ora 14.00 erau deja vaccinate aproape 13.000 de persoane. În acest moment se vaccinează în aproximativ 251 de centre de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

A doua etapă de imunizare a populației ar trebui să ia startul după a doua jumătate a lunii ianuarie, atunci când vor fi vaccinate persoanele din centrele medico-sociale și personalul din aceste instituții.

”Etapa a doua de vaccinare estimăm că poate să înceapă după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele internate în centrele medico-sociale. La acest moment vorbim de circa 1.884 de centre medico-sociale și sunt internate aproape 40.000 de persoane în aceste centr, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. S-a început deja, la nivelul fiecărui județ, constituirea acestor echipe. (…) Se mai adaugă un număr estimat de circa 1-1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță:Începutul lunii aprilie este un termen realist pentru a treia etapă de vaccinare

Pentru începutul etapei a treia de vaccinare, Gheorghiță a precizat că un termen realist este începutul lunii aprilie.

”În ceea ce privește etapa a treia de vaccinare, estimăm că în luna aprilie, începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul. Folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie este influențat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Totodată, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că România poate ajunge la o capacitate de aproximativ 150.000 de persoane vaccinate zilnic, însă acest lucru depinde de ritmul de livrare a dozelor.

”În momentul de față, pentru etapa I sunt prevăzute 376 de centre de vaccinare pentru lucrătorii din sistemul medical și social. Astăzi, se vaccinează în 251 de centre. Cel puțin 100 dintre aceste centre vor rămâne activate și pentru etapa a doua. (…) Pe lângă aceste 100 de centre care sunt deja funcționale, sunt prevăzute circa 930 de alte centre de vaccinare, în afara unităților medicale. Cu alte cuvinte, pentru etapa a doua și ulterior, etapa a treia, vorbim de aproximativ 1.000 de centre de vaccinare, cu o capacitate medie, zilnică, de circa 150 de persoane. Acest lucru înseamnă, din punct de vedere al capacității noastre de vaccinare, de circa 150.000 de persoane în fiecare zi. Evident că acest lucru trebuie să fie concordant cu ritmul de livrare a dozelor de vaccin. (…) Din acest punct de vedere, ceea ce se încearcă în acest moment este o accelerare a calendarului de livrare a dozelor de vaccin prin negocieri la nivelul Comisiei Europene. (…) Ritmul de vaccinare pentru etapa I probabil că va fi în creștere. Încă sunt multe persoane care nu s-au programat și care urmează să se programeze în platforma informatică”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, care s-a vaccinat, marți dimineață, la Spitalul Militar Central din Capitală.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)