Valeriu Gheorghiță: ”La nivelul unui cabinet de medicină de familie va fi foarte greu să asiguri vaccinarea unui număr mare de persoane. De aceea, vor fi centre de vaccinare”

Valeriu Gheorghiță: ''La nivelul unui cabinet de medicină de familie va fi foarte greu să asiguri vaccinarea unui număr mare de persoane. De aceea, vor fi centre de vaccinare''

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanieie naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat vineri, la prezentarea Stragiei naționale de vaccinare, că vaccinarea în cabinetele medicilor de familie implicăo sarcină difcilă, având în vedere numărul mare de oameni.

”Dupăcaz, extinderea activitățiide vaccinarela cabinetele medicilorde familie se va face mai ales dacă vom avea acces la un vaccin într-o singură doză. Trebuie să înțelegem că ritmul vaccinărilor va fi unul foarte mare, iar la nivelulunuicabinet de medicină de familie va fi foarte greu să asiguri vaccinarea unui număr mare de persoane, în condițiile în care rețeaua de medicină de familie deservește multe alte activități. De aceea, s-a plecat de la această premisă, de vaccinare în centre speciale.”

Ce declarații a mai făcut mediculla prezentareaStrategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România

„Aşa cum a fost recomandat la nivelul UE şi de către OMS a fost elaborat un cadru strategic de organizare a activităţilor de vaccinare împotriva COVID-19, cadru care a stat la baza elaborării Strategiei de vaccinare în România. Fiecare ţară, plecând de la un cadru strategic general, şi-a dezvoltat propria strategie care să se plieze pe condiţiile demografice şi să se asigure toate condiţiile de păstrare a siguranţei şi eficacităţii vaccinului. Campania de vaccinare este în deplin acord cu toate recomandările UE, avem datoria să derulăm o activitate de informare şi comunicare foarte onestă pentru ca fiecare persoană să aibă toate informaţiile necesare pentru a decide dacă se va vaccina sau nu se va vaccina. Încredea se câştigă şi nu se impune. De aceea toate activităţile de comunicare vor sta la baza creşterii încrederii.”

”Vaccinul în momentul de faţă este în curs de elaborare a avizului pentru punere pe piaţă condiţionată la nivelul Agenţiei Europeană a Medicamentului. Vorbim de Pfizer şi Moderna. Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie. Vaccinarea e un drept al fiecărei persoane şi nu o obligaţie şi în România se vor folosi doar vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi va îndeplini toare condiţiile de siguranţă şi eficacitate, aşa cum au fost stabilite în protocoale”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, vineri la prezentareaStrategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România într-o conferinţă de presă.

„În ceea ce priveşte strategia vaccinării împotriva COVID în România sunt prezentate câteva principii generale şi trei etape principale. Prima destinată tuturor lucrătorilor din sistemul medical şi cei din asistenţa socială. În etapa a doua este vaccinarea categoriilor de risc, persoane peste 65 de ani, respectiv persoane cu boli cronice, indiferent de vârsta acestora. Ultima etapă a vaccinării va fi pentru popuţia general. În etapa a doua va fi vaccinarea şi celor din infrastructura critică a statului. Criteriile epidemiologice ţin de rata de infectare şi criteriile medicale, persoanele care pot dezvolta forme severe şi persoane care se asociază, din păcate, cu risc de deces. Un alt element important e cel care stă la baza infrastructurii critice. Un alt lucru important e legat de lanţul de distribuţie şi de stocare.”

”Organizarea campaniei e diferită de programele naţionale de vaccinare, pentru că ne dorim o activitare cât se poate de intensă, o activitate care să ne permită o vaccinare de circa 65-70%. Pentru acest lucru s-a stabilit un centru de stocare central – Institutul Cantacuzino de la nivelul căruia se vor distribui mare parte a vaccinurilor la centrele regionale din ţară Spitalul Militar din Timişoară, Cluj, Braşov, Constanţa şi Craiova şi de la nivelul lor se va distribui descentralizat către alte unităţi medicale”, a explicat Gheorghiţă.

„Condiţiile de stocare pentru vaccin sunt speciale de minus 70 sau 80 de grade. Centre de vaccinare vor fi înfiinţate la anumite unităţi medicale, în funcţie de numărul lucrătorilor în sistemul de sănătate din judeţul respectiv. Vorbim şi de centre de vaccinare în afara unităţilor medicale, ele sunt estimate la 900 de centre la nivel naţional, care vor asigura circa 5.000 persoane pe lună în fiecare centru. În primele 6 luni vom imuniza peste 13 milioane de persoane, fapt care ne creează perspectiva atingerii imunizării populaţiei generale de 65-70%. Vor fi şi caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate. Centre de tip Drive-Through organizate în marile aglomerări urbane şi care deserveasc populaţia tânără, sănătoasă. Acesta spaţii vor fi identificate în care pot fi avizate aceste centre de vaccinare. Ideea de a asigura un flux cât se poate de mare de persoane pentru a putea asigura vaccinarea unui număr mare de persoane, pentru a ajunge la limitarea substanţială a răspândirii virusului pe teritoriului României”, a precizat Gheorghiţă.

„Va exista pentru preluarea acestor solicitări telefonice un call center care va direcţiona programarea persoanelor. Aceasta e prima opţiune. Iar a doua opţiune este ca la nivelul fiecărui centru de vaccinare să fie disponibilă o persoană care va efectua propriu-zis programarea persoanei pe lista de vaccinare, pentru că programarea nu se va face aleatoriu. Fiecare persoană se va programa la cel mai apropiat centru din localitatea de domiciliu, tocmai pentru a avea o distribuţie uniformă, pentru că în acest fel au fost şi propusă înfiinţarea centrelor de vaccinare, să respecte densitatea populaţiei de la un anumit nivel”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri