Valeriu Gheorghiță: La acest moment, tulpina dominantă în România este Alpha. Este categoric în toată Europa
Tulpina Alpha a coronavirusului, cunoscută și drept varianta britanică, este dominantă în România și în restul Europei, a precizat miercuri Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.
Tulpina dominantă în România este Alpha, a precizat Valeriu Gheorghiță
Președintele CNCAV spune, deși în Europa varianta Alpha este cea dominantă, varianta Delta a devenit dominantă în multe state de pe mapamond. Un exemplu este SUA, conform estimărilor făcute de Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
„La acest moment tulpina dominantă în România este tulpina Alpha – tulpină britanică. Este categoric în toată Europa, în 84% din secvenţierile efectuate rezultatul este tulpina Alpha britanică. Datele arată la acest moment faptul că sunt multe ţări în care tulpina Delta devenit dominantă”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi 24, potrivit Agerpres.
Oficialul a amintit că la nivel mondial au fost administrate peste 3,2 miliarde de doze de vaccin. În România au fost utilizate peste 9 milioane de doze din cele patru vaccinuri aprobate pentru utilizare în UE, fiind astfel vaccinate cu schemă completă mai bine de 4,6 miliarde de persoane.
„Sunt peste 3,2 miliarde de doze de vaccin administrate, totuşi ţările în curs de dezvoltare au până la 1% populaţie vaccinată”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Într-un comunicat transmis miercuri, CNCAV notează că vaccinurile actuale își mențin eficiența și împotriva variantei Delta atunci când sunt efectuate în schemă completă.
„Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate. (…) Varianta Delta s-a dovedit capabilă să declanșeze noi valuri de infecție în țări și regiuni puternic afectate de tulpinile anterioare. O analiză efectuată asupra evoluției din India, bazată pe modelare matematică, estimează că tulpina Delta ar putea infecta până la 50% din populația care a trecut anterior prin boală”, se arată în comunicatul transmis miercuri de CNCAV.