Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că, din punctul său de vedere, campania de vaccinare nu este pusă în pericol de problema neplății remunerațiilor angajaților din centrele de vaccinate.
Rugat să comenteze faptul că unii coordonatori de centre de vaccinare spun că ar putea să deschidă mai multe cabinete, dar că medicii și asistenții sunt reticenți să se angajeze pentru că nu au fost alocați bani de la Ministerul Sănătății pentru plata personalului, Valeriu Gheorghiță a precizat: ”Într-adevăr, există aceste discuții și semnale. (…) O parte din personal are un nivel de încredere mai redus, însă așa cum am aflat cu toții, aceste lucruri vor fi rezolvate rapid și cred că nu vor mai exista aceste probleme, așa încât eu sper să avem suficientă resursă umană pentru a putea crește numărul de centre de vaccinare și să le putem operaționaliza într-un timp cât mai scurt și în funcție de dozele pe care le vom avea disponibile”.
Întrebat dacă, din punctul său de vedere, campania de vaccinare este pusă în pericol din cauza problemei neplății personalului medical, Valeriu Gheorghiță răspuns: „Categoric, nu. Este o situație pe care am încercat de fiecare dată să o explic, a fost bunăvoință de fiecare dată de la toate instituțiile care au atribuții, însă sunt activități procedurale care se derulează, așa încât sunt convins că tot personalul vaccinator va fi remunerat corespunzător, conform actelor normative în vigoare”.
De asemenea, întrebat ce soluții pot fi găsite în contextul în care sunt voci de la unele centre de vaccinare, cum este cel de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, care au atras atenția asupra faptului că centrele respective s-ar putea închide pentru că personalul nu este plătit pentru orele lucrate în weekend, Gheorghiță a spus: ”Suntem preocupați de această problemă, într-adevăr semnalată în mod deosebit de unitățile medicale unde au fost înființate centre de vaccinare. Cred că se vor găsi soluții și pentru personalul vaccinator din centrele care, în momentul de față, funcționează în unități medicale, așa încât să fie toată lumea mulțumită”.
Discuțiile despre plata personalului din centrele de vaccinare vin în contextul în care Valeriu Gheorghiță preciza luni că personalul medical din aceste centre nu și-a primit de două luni banii pentru această activitate.
Valeriu Gheorghiță, întrebat dacă, din punctul său de vedere, campania de vaccinare este pusă în pericol din cauza neplății personalului medical: ”Categoric, nu”