Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat că în momentul de fațăsunt foarte puține contraindicațiilegate de vaccinare. „Doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a explicat medicul militar.
„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare. Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare. Or, din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Întrebat cum ar trebui să procedeze persoanele înainte de vaccinare, coordonatorul campaniei naționale a răspuns: „În primul rând, este important istoricul medical al fiecărei persoane. De aceea, este important rolul medicului de familie. Din punct de vedere al investigațiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigații care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ținând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj care se face fiecărei persoane, în ideea de a identifica reacțiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea”.
Prima tranșă de 10.000 de doze din vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech a sosit sâmbătă la Institutul „Cantacuzino”, Centrul național de stocare a vaccinului anti-COVID-19. La eveniment a luat parte și premierul Florin Cîțu, care a menționat că „săptămâna viitoare vom primi în jur de 144.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin”.
„Vaccinarea în România este gratuită, nu este obligatorie. OUG 63 va fi completată pentru a continua și cu campania mass media pentru campania de vaccinare. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit”, a mai spus Florin Cîțu.