Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că la mijlocul lunii decembrie Agenția Europeană a Medicamentului ar putea autoriza vaccinarea anti-COVID cu serul Pfizer a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Deja a avut loc o primă discuție a autorităților despre cum se va desfășura vaccinarea acestor minori.
„FDA a autorizat vaccinul de la Pfizer pentru administrarea copiilor între 5 și 11 ani. Schema de vaccianre e din două doze la 21 de zile, dar dozajul e diferit: o treime din cel dat la adult. Datele de siguranță și eficacitate sunt cât se poate de bune, vaccinarea cu schemă completă are o eficacitate de peste 91% în prevenirea cazurilor.
Pfizer a depus la ENA datele studiului și, la jumătatea lunii decembrie, dar termenul ar putea fi devansat, EMA să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5 – 11 ani pentru vaccinul Pfizer. Flacoanele de vaccin sunt diferite – 10 doze pe flacon, iar dozajul e o treime din doza care se folosim acum, adică 10 micrograme.
Noi am avut deja o întâlnire pe modalitate de organizare a campaniei de vaccinare pe această grupă de vârstă. Foarte probabil vom rămâne pe aceeași infrastructură logistică, adică în centrele deja existe vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinare acestor copii. Va exista și posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și, suplimentar, avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie”, a declarat Gheoghiță.
„Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul infectării cu coronavirus, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun.
Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul a Pfizer în funcție de rapoartele de risc beneficiu și aici vom vedea toate datele. Centrul European de Control al bolilor va face acest raport de risc beneficiu. Vom vedea care va fi impactul vaccinării”, a mai afirmat Gheorghiță.