Valeriu Gheorghiță: Doar 15% dintre copii și adolescenți s-au vaccinat anti-COVID-19. E clar insuficient. Numărul de infectări în rândul lor va crește

Valeriu Gheorghiță: Doar 15% dintre copii și adolescenți s-au vaccinat anti-COVID-19. E clar insuficient. Numărul de infectări în rândul lor va crește
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, luni, că doar 15% dintre copii și tineri s-au vaccinat, ceea ce este „clar insuficient”. Medicul militar i-a îndemnat mai ales părinții și bunicii să se vaccineze, „pentru că în felul acesta se evită apariția cazurilor secundare și a formelor severe”.

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea anti-COVID-19 a copiilor

„Avem aproximativ 200.000 de copii și adolescenți, între 12 și 19 ani care au primit cel puțin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15% acoperire vaccinală cu cel puțin o doză. (…) Noi trebuie să ne raportăm la tipul de vaccin care este recomandat acestei grupe de vârstă, de la 12 până la 18 ani. Știm că avem două vaccinuri autorizate Pfizer și Moderna. Însă este clar insuficient. Dacă ne uităm la țările din vestul Europei, unde peste 50% din copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, este clar că este insuficient în momentul de față”, a declarat Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.

Acesta a explicat că vacinul nu reduce la zero riscul de contractare a virusului, în schimb va preveni formele grave de boală.

„Recomandarea este foarte clară, ca cei vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze. De asemenea, părinții, bunicii cu boli cronice care stau la aceeași adresă, trebuie să se vaccineze, pentru că în felul acesta protejăm apariția cazurilor secundare și a formelor severe”, a continuat medicul.

Gherghiță a susținut apoi că numărul de infectări cu coronavirus în rândul copiilor va crește, așa cum s-a întâmplat și în alte țări: „Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor va crește. De asemenea, va crește numărul de copii internați în spital, inclusiv în terapie intensivă. Este o realitate pe care o vedem în toate țările în care au început activitățile de învățământ cu prezență fizică, inclusiv în SUA. Este clar că varianta Delta se răspândește foarte ușor în momentul de față”.

Valeriu Gheorghiță a insistat apoi pe măsurile ce limitează răspândirea coronavirusului: normele de prevenție – masca, distanțarea, igiena, aerisirea claselor – și vaccinarea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)