Valeriu Gheorghiță: Din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare. Aproximativ 10 țări europene au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără o limitare pe categorii de vârstă (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Din cauza COVID-19 se moare, din cauza vaccinului nu se moare. Aproximativ 10 țări europene au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără o limitare pe categorii de vârstă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, subliniază că ”din cauza COVID-19 se moare, iar din cauza vaccinului nu se moare”, referindu-se la controversele legate de administrarea serului AstraZeneca. Prezent joi seară în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, Gheorghiță a explicat că este de înțeles reticența și îngrijorarea oamenilor legate de vaccinarea cu acest ser, însă a insistat beneficiile acestuia depășesc riscurile. România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit unei decizii luate, joi, de specialiști, la o zi după ce Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat căpoate exista o legătură de cauzalitate între apariția cheagurilor de sânge și administrarea acestui ser.

Valeriu Gheorghiță: Este bine să luăm legătură cu medicul de familie pentru fiecare reacție adversă pe care o avem

”Sunt aproximativ 10 țări europene care au decis continuarea vaccinării cu AstraZeneca fără a se impune o limitare pe categorii de vârstă. Desigur, în completare cu o supraveghere extrem de atentă a tuturor reacțiilor adverse, cu o monitorizare și o investigare corectădin punct de vedere medical și cu o informare corectă a tuturor persoanelor legat de eventualele simptome de alarmă care trebuie să inducă această solicitare a unui consult medical.

Sunt câteva lucruri importante pe care toată lumea trebuie să le știe dinainte de a se programa la vaccinare și după ce s-a vaccinat. Aceste detalii vor fi transpuse într-un material informativ care va fi elaborat mâine (vineri – n.r.) și care va fi pus pe site-ul platformei pentru a fi la dispoziția oricui. Va fi transmis și către centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie.

Acest material prevede câteva lucruri importante. Dacă în decurs de 14 zile de la administrarea vaccinului apar anumite semne neurologice, o durere importantă de cap care persistă și nu trece la medicație obișnuită și se poate asocia cu tulburări de vedere și dureri toracice, senzație de sufocare, dureri de burtă, edeme la membrele inferioare, aparția unor pete hemoragice la nivel cutanat sunt semne importante de alarmă care ar trebui să ne ducă către solicitarea unui consult medical. În primul rând, este bine să luăm legătură cu medicul de familie pentru fiecare reacție adversă pe care o avem”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gheorghiță:Cu toții înțelegem îngrijorările, ezitările, preocupările de la acest moment, sunt normale

Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția asupra faptului că România nu se află într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiologic, iar din acest punct de vedere trebuie înțelese beneficiile vaccinării.

”Unul dintre mesajele care trebuie să reieasă din această perioadă este că mecanismul de farmacovigilență funcționează, experții analizează aceste semnale, ele nu trec neobservate, dimpotrivă. Cred că Agenția Europeană a Medicamentului a dat dovadă de o transparență maximă, de fiecare dată au fost prezentate aproape în timp real toate comunicările și toate concluziile.

Cu toții înțelegem îngrijorările, ezitările, preocupările de la acest moment, sunt normale, firești, empatizăm cu ele, însă deciziile trebuie luate bazându-ne pe informații științifice, pe dovezi, pe situația epidemiologică. Astăzi, România, la fel ca celelalte state europene, nu este într-o situație favorabilă din punct de vedere epidemiolog. Din 100 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 peste 2,5 persoane își pierd viața. Din cauza acestei boli se moare, din cauza vaccinului nu se moare. Este important să înțelegem beneficiile vaccinării. Beneficiile sunt indiscutabile în prevenirea îmbolnăvirii, în reducerea spitalizării, a complicațiilor și a mortalității”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)