Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit vineri, pentru B1 TV, despre varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud.
Medicul a punctat că testele de laborator urmează să stabilească dacă aceasta se răspândește mai agresiv decât varianta Delta și dacă are capacitatea de a evita răspunsul imun. Îngrijorările deja există. Dar, indiferent de varianta de SARS-CoV-2, reacția trebuie să fie aceeași: mască, distanțare socială, igienă și vaccinare.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Această variată virală ne îngrijorează foarte mult, nu neapărat numărul crescut de mutații, ci impactul potențial pe care ele pot să-l aibă. Știm că sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, cea pe care o virusul o are și cu care se leagă de receptori și care e țintită de anticorpii cu rol protectori. Cel puțin 15 sunt localizate chiar în zona critică a proteinei, acolo unde acționează anticorpii, așa că se estimează probabil un potențial crescut pe capacitatea acestei tulpini de a ocoli cel puțin parțial răspunsul imun. Asta nu e deloc bine.
Mai e și acest potențial de a avea contegiozitate cel puțin la fel de mare ca tulpina Delta. În Africa de Sud, cel puțin în acea provincie de lângă Johannesburg, numărul de cazuri a crescut foarte mult în ultimele opt zile, fiind cazuri în școli și la tineri. Rata celor care trecuseră prin boală era de peste 60%
Deci trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă în fața acestei variante. Trebuie să așteptăm să se facă evaluările în laborator, să se confirme contagiozitatea mai crescută și capacitatea de a evita răspunsul imun. Ne intereseaz să înțelegem și dacă poate fi asociată cu tendința de a genera cazuri mai grave sau cazuri la tineri”, a declarat Gheorghiță.
„Aceste variante virale se identifică în urma testelor de secvențiere și le identificăm când ele sunt deja într-o proporție suficientă la nivel populațional. Mă tem că sunt mai multe variante la momentul de față, mai multe infecții generate decât avem în evidență. Cred că trebuie separate lucrurile din punct de vedere practic.
Primul lucru e legat de măsurile nefarmaceutice. Nu avem soluții miraculoase, trebuie să aplicăm ce am învățat până acum, să limităm transmiterea. Trebuie să evităm călătoriile neesențiale mai ales în țările din sudul Africii. La întoarcele de acolo să se impună intrarea cu teste negativ. Probabil și OMS va recomanda caratina măcar 7 zile cu testare înainte. Aceste măsuri vor rduce riscul de răspândire.
Se estimează că în Afica de Sud va ajunge dominantă, or sigur că nu e exclus potențialul de răspândire la nivel global și de a fi dominantă la nivel global.
Indiferent de varianta virală, măsurile sunt aceleași: mască, distanțare, igienă personală.
În plan farmaceutic, vaccinarea e foarte importantă. Varianta aceasta virală a fost generată într-o țară cu rată mică de vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheoghiță.