Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19,a vorbit, joi, pentruB1 TV, despre problemele platformei de vaccinare.
”Platforma, din punct de vedere tehnic, nu a avut problemele. Au fost câteva perioade în care s-au înregistrat persoanele cu dificultate, mai greu, pentru că sunt activități de implementare ale unor noi funcționalități, în timp ce ea este în producție. Este foarte greu acest lucru în timp ce o platformă este în producție.În cursul zilei de ieri erau peste 30.000 de persoane pe secundă care accesau platforma. Este o platformă foarte accesată. Rezistă din acest punct de vedere, însă având în vedere că ea transmite informații și preia informații din Registrul Electronic Național al Vaccinărilor apar deficitele de sincronizare.”, a spus acesta.
Așa am înțeles din explicațiile colegilorde la STS. Acest lucru creează anumite sincope în funcționarea platformei. Capacitatea de programare în momentul de față, cel puțin până pe 7 februarie, a fost atinsă la capacitate maximă, în majoritatea județelor. Am deschis noi sloturi de programare din data de 1 martie pentru următoarele 20 de zile și sunt deja peste 300.000 de persoane programate. Ne bucură această preocupare și aș vrea să transmit să avem puțin răbdare. Aceasta este o perioadă foarte dificilă februarie-martie în care nu putem să creștem cât ne dorim noi capacitatea și ritmul de vaccinare, pentru că depindem de acest număr limitat de doze.
Din aprilie, numărul de doze va fi mult mai mare. Așa cum spunea și prim-ministrul,România a suplimentat practic numărul de doze contractate de compania BioNTech/Pfizer și nu s-a prelungit perioada de livrare, deci acest număr mai mare de doze va fi livrat în aceeași perioadă de timp. Se va derula și contractul cu Moderna și avem contractate 3,5 milioane de doze. Cel mai probabil până la acel moment și compania Astrazeneca va avea autorizare, iar România va avea contractate, din calculele estimate, circa 12 milioane de doze. Cu Pfizer sunt peste 20 de milioane de doze la care se adaugă 3,5 milioane de doze de la Moderna.Avem ținta de a vaccina peste 10 milioane de persoane până în septembrie.
”Nu are legătură cu numărul de accesări. Sunt în continuare persoane precum cele cu boli cronice care au o vârstă sub 65 de ani și platforma interoghează baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Din păcate, o parte dintre persoane nu se regăsesc în această bază de date, iar atunci platforma îți spune că nu figurezi în baza de datea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu o boală cronică. Atunci se creează o frustrareși o dezamăgire, fiind absolut pertinente aceastestări denemulțumire.”
Acesta a explicat ce ar putea să facă persoanelesub 65 de ani cu boli cronice care nu regăsesc în platformă.
”În acel moment, modalitatea este următoarea: apelăm la medicul de familie sau medicul curant care ne poate face programraea sau ne poate valida că avem o boală cronică pentru că ne cunoaște istoricul medical, fără să mai fienevoie de interogarea bazei de date aCasei Naționale de Asigurări de Sănătate. A treia modalitate este cea prin care persoana apelează la serviciul de call center, prin care este este programată, fără să fie interogată baza de dateaCasei Naționale de Asigurări de Sănătate. Persoana se va prezenta la centrul de vaccinare cu un document justificativ medical mai vechi, ar putea să fie o scrisoare medicală sau un bilet de externare pentru că o persoană cu o boală cronică are un istoric medical.”, a spusValeriu Gheorghiță, la B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.