Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 din România, a vorbit în conferința de presă de marți despre reticența unora dintre adolescenți cu privire la imunizarea împotriva coronavirusului, reticență care, în unele cazuri, are legătură cu informațiile potrivit cărora vaccinarea ar crește riscul de infertilitate. ”Nu există asemenea risc”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, precizând că este vorba despre ”o gravă dezinformare”.
”Cred că trebuie să avem o abordare cât se poate de fermă pentru a elimina orice dubiu în acest sens și anume așa-zisul risc de infertilitate. Nu există asemenea risc.Este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public. Pe platforma națională vaccinare-covid.gov.ro există un material foarte detaliat care demontează această informație, care a circulat de câtvea luni, dar în perspectiva autorizării vaccinului la copii, evident că capătă din nou amploare.
În niciun caz nu s-a dovedit că aceste vaccinuri cresc riscul de infertilitate. S-au speculat o serie de mecanisme, dar care nu au nicio bază științifică care să certifice acest lucru”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță, despre informațiile potrivit cărora vaccinarea ar crește riscul de infertilitate: Nu există asemenea risc. Este o gravă dezinformare care se propagă în spațiul public
În ceea ce privește informarea adolescenților cu privire la beneficiile vaccinării, medicul a precizat că este important ca atât elevii, cât și părinții să primească informații din partea cadrelor medicale.
”Cred că în școlă este important să existe o colaborare, fie cu medicul de școală, fie cu pediatrul care să explice copiilor, dar și părinților, punct cu punct, principalele aspecte legate de beneficiile vaccinării, de riscuri, care este profilul de siguranță . Însă, pentru acest lucru avem nevoie de autorizare ca să vorbim în cunoștință de cauză și cu date concrete. (…)
Sunt date care provin din Israel. Israelul deja vaccinează copiii între 12 și 15 ani. Avem Canada, Statele Unite, așa încât datele se acumulează și din viața de zi cu zi și nu doar din studiile efectuate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
În aceeași conferință de presă, medicul militar a anunțat că în perioada 31 mai – 1 iunie va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenților între 16 și 18 ani, pentru a marca Ziua internațională a Copilului.