Valeriu Gheorghiță, despre vaccinurile transportate în cutii de pizza la Slobozia: ” Este doar o întâmplare să semene foarte mult cu o astfel de cutie” / După ce jurnaliștii i-au semnalat imaginile: „Nu are legătură cu siguranța transportării”

Publicat: 05 01. 2021, 16:31

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanieinaționale de vaccinare, a comentat marți în cadrul unei conferințede presă imaginile care au apărut în presa locală și care indică faptul că la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul a ajuns în cutii de pizza. Inițial, medicul a încercat să explice că ar fi vorba doar despre cutii care seamănă cu cele pentru pizza, însă după ce jurnaliștii i-au semnalat imaginile, acesta a încercat să se eschiveze și a spuscă de fapt până la unitatea medicală vaccinurile sunt transportate în cutii frigorifice și că după ce au fot despachetate dozele au fost așezate în respectivele cutii. Valeriu Gheorghiță a precizat că siguranța vaccinului nu ar fi fost afectată.

Incidentul are loc în contetul în care, de la apariția vaccinurilor anti-COVID a fost adusă în discuție condițiile speciale de transportare. Vaccinul produs de BioNTech trebuie transportat la o temperatură de- 75 de grade Celsius.

Ce spunecoordonatorul campanieinaționale de vaccinare despre dozele transportate în cutiile de pizza

Acesta a precizat că nu cunoaște acest incident și a precizat inițial că vaccinul este transportat în cutii care doar seamănă cu niște cutii de pizza.

„Nu știu despre această situație. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de pizza, dar conțin cele 195 de flacoane. Este doar o întâmplare să semene foarte mult cu o cutie de pizza, așa sunt ele livrate. Un pachet conține cinci astfel de cutii, ceea ce înseamnă aproximativ 5.000 de doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

După ce i-au semnalat că există fotografii în acest sens și care arată că este vorba despre cutii de pizza, Valeriu Gheorghiță a nuanțat răspunsul și a recunoscut că imaginile pot fi autentice dar a sugerat că nu ar exista niciun pericol, având în vedere că vaccinurile sunt aduse la centrele de vaccinare în cutii frigorifice:

„Vă cred, însă cred că acest lucru nu are legătură cu siguranța cu care au fost transportate. Este doar o modalitate în care sunt separate acele doze din pachetul inițial, din ambalarea inițială. Important este să se respecte lanțul de frig pentru că ele nu sunt transportate efectiv în cutii de carton ci sunt în cutii frigorifice care monitorizează în permanență temperatura. Acest lucru se poate proba în orice moment”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Managerul spitalului din Slobozia, care confirmă informația, a spuscă în mai multe spitale din Slobozia au ajuns dozele în acest fel, pentru că au fost fracționate astfel de Direcția de Sănătate Publică de acolo.

„Da, repet: important este să se respecte condițiile lanțului de frig și e mai puțin important că acel ambalaj provine dintr-o altă sursă. Cred că asta este nerelevant din punctul meu de vedere”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vaccinul a ajuns în cutii de pizza la Spitalul din Slobozia

La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, vaccinul a ajuns în cutii de pizza, crie presa locală. Primii medici ai unității medicale care s-au vaccinat au fost dr Jamil Aldabsheh, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slobozia, dr Anca Telehuz, șeful Unității de Primiri Urgențe, și dr Mirela Nițu, medic în cadrul UPU Slobozia.

Pe lângă faptul că a venit târziu, vaccinul anti-COVID-19 distribuit la Slobozia a fost ambalat în cutii de pizza. Dincolo de acest aspect, medicii care s-au imunizat consideră că vaccinul este singura cale prin care pandemia poate fi stopată.

«Știu că există foarte mulți oameni care nu cred în vaccin sau în virus… Însă, dacă s-ar putea, eu i-aș invita pe toți în izolatoarele noastre de la UPU să vadă pacienții. Bolnavii de COVID-19, mor cu ochii deschiși, așteptând să fie salvați… Este foarte greu de dus lupta cu acest virus. Acest vaccin reprezintă salvarea noastră!»a declarat dr Mirela Nițu, imediat după imunizare. La Spitalul Județean de Urgență Slobozia, potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 50% dintre cadrele medicale și-au dat acceptul pentru a se vaccina împotriva COVID-19. În multe cazuri refuzul a fost generat de faptul că respectivii angajați au trecut prin boală. «De la debutul pandemiei și până în prezent am avut 146 de colegi, cadre medicale, care s-au îmbolnăvit… În prezent, mai sunt în concediu medical din cauza COVID-19 aproximativ 20 de cadre medicale!»a declarat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia. În prima zi a campaniei de vaccinare, la Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-au vaccinat 45 de cadre medicale. La nivel județean au fost distribuite 61 de flacoane de vaccin, pentru 305 imunizări. Dintru-un singur flacon se pot efectua 5 vaccinări.