Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin: „Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin”

Valeriu Gheorghiță, despre a treia doză de vaccin: Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin
Foto: Guvernul României / Facebook
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat vineri seara cum trebuie să procedeze românii care doresc să se vaccineze cu a treia doză. Acesta a recomandat utiliarea aceluiași tip de vaccin. Pe de altă parte, se poate opta și pentru alt tip de vaccin. Diferențele dintre Moderna și Pfizer, vizează dozajul.
El a explicat că persoanele care au avut reacţii adverse puternice după a doua doză de ser Moderna pot opta pentru doza de suprarapel pentru serul Pfizer.
De asemenea, persoanele care au făcut o doză de ser Astra Zeneca şi au mai mult de trei luni de la inocularea serului se pot vaccina cu un vaccin pe bază de ARN Mesager fără a avea nevoie de recomandarea medicului. Ei se pot prezenta direct la centrele de vaccinare pentru a treia doză care va fi de ser Pfizer sau Moderna.
„Noi recomandăm ca, de primă intenţie, să se folosească acelaşi timp de vaccin, dar se poate opta pentru schimbarea tipului de vaccin. Personal, o să fac acelaşi timp de vaccin, în ianuarie, singurul vaccin disponibil în România era vaccinul de la compania Pfizer.
Diferenţele sunt legate de dozaj, ştim că o doză de vaccin de la compania Pfizer are 30 de micrograme de ARN Mesager, spre deosebire de o doză de la compania Moderna unde sunt 100 de micrograme de ARN Mesager, dar asta nu înseamnă că vom avea un răspuns imun de trei ori mai puternic, pentru că vorbim, în final, de proteina care rezultă din această cantitate de antigen şi atunci lucrurile sunt mult mai complexe la nivel celular.
Dar ceea ce ştim este că, într-adevăr, vaccinul de la Moderna este uşor mai reactogen, adică poate să dea reacţii locale sau reacţiile sistemice – febră, frisoane – mai frecvent decât înregistrăm la compania Pfizer. Dar nu există diferenţe ale profilului de siguranţă. Este important să ne raportăm la cum am tolerat doza doi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, pentru Digi24.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său