Valeriu Gheorghiță: „Datele privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca sunt cât se poate de bune”

Valeriu Gheorghiță: „Datele privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca sunt cât se poate de bune”
Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a precizat luni căîn primele patru zile de la deschiderea sistemului de programare pentru vaccinul Astrazeneca, s-au programat peste 145.000 de persoane, datele fiind „cât se poate de bune”, informează News.ro.

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, şisecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, au făcut luni o vizită la Circul Metropolitan Bucureşti, unde funcţionează şapte cabinete pentru administrarea acestui tip de vaccin. La activitate au participat şi prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, dr. Oana Nicolescu.

„Activitatea decurge în condiţii normale. Am stat de vorbă cu persoane vaccinate şi pot spune că experienţa a fost plăcută pentru toată lumea. Datele privind eficacitatea vaccinului AstraZeneca sunt cât se poate de bune. În primele patru zile de la deschiderea sistemului de programare pentru acest tip de vaccin, s-au programat peste 145.000 de persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

România a început vaccinarea cu serul AstraZeneca

De luni, 15 februarie, a început în România vaccinarea și cu serul produs de companiaAstraZenecași Universitatea Oxford.

Programarea pentru vaccinarea cu serul de laAstraZenecaa început pe 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în intervalul 15 februarie – 6 martie. Apoi, în fiecare zi vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu acest vaccin, până la data de 11 aprilie.

Autoritățile responsabile au mai anunțat că vor fi deschise încă 180 de cabinete de vaccinare, din care 22 numai în București, pentru o bună desfășurarea a campaniei naționale de imunizare.

Mediciisunt optimișticu privire la administrarea acestui vaccin:„Sunt optimist pentru efectele pozitive pe care vaccinarea le aduce la nivelul comunității. Avem foarte multe informații, primite chiar din Regatul Unit, cu privire la efectele pe care vaccinarea le va avea începând cu luna martie – aprilie, când se va produce o scădere atât a numărului de îmbolnăviri, a formelor severe, a internărilor în spital și chiar a internărilor în ATI”,a declarat Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, pentru B1 TV.

În România se mai adiministrează vaccinurile produse de companiile Pfizer – BioNTech și Moderna.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID-19 produs deAstraZeneca

Vaccinul produs deAstraZenecae unul monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19.

Sistemul imunitar al persoanei vaccinate recunoaște că această proteină nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției cu coronavirus.

Vaccinul se păstrează la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius și are o stabilitate de șase luni înainte de prima utilizare.

Celelalte două vaccinuri administrate în România, cele produse de Pfizer – BioNTech și Moderna, funcționează pe bază de ARN mesager.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`