Valeriu Gheorghiță: Dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin

Valeriu Gheorghiță: Dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin
Foto: Inquam Photos / George Calin

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță,a precizat miercuri seară că românii care au avut un eveniment trombotic după prima doză cu AstraZeneca, nu vor mai face și rapelul.

„Vor fi făcute recomandări în acest sens, la acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin. Nu este luată o decizie, nu se modifică schema de vaccinare. Agenţia Europeană a Medicamentului a menţionat că nu sunt date disponibile pentru cea de-a doua doză, cu siguranţă în urma şedinţei pe care o vom avea vom stabili şi această strategie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a ajuns la concluzia că apariția cheagurilor de sânge la unele persoane cărora le-a fost administrat vaccinul anti-COVID-19 produs deAstraZenecapoate fi inclusă în lista efectelor adverse foarte rare.

„Comitetul pentru siguranță a confirmat că beneficiileAstraZenecaîn prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a declarat Emer Cooke, șefa EMA, în cadrul unei conferințe de presă.

Specialiștii din cadrul organismului european nu recomandă însă adoptarea unor măsuri specifice.

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au transmis reprezentanți ai EMA.

Totodată, reprezentanții EMA au spus că nu se poate preciza cu exactitate dacă vârsta sau genul persoanei vaccinare au un rol în apariția trombozelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`