Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, spune că având în vedere concluziile Agenției Europene a Medicamentului (EMA)cu privire la serul AstraZeneca, ar fi fost mai dificil de justificat o decizie de oprire a administrării acestui vaccin. Prezent, joi seară, în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, Gheorghiță a spus că încă există un număr important de persoane care își doresc să se vaccineze cu AstraZeneca. În același timp însă, în tot acest context, la nivel european este luată în calcul posibilitatea de a crește capacitatea de producție pentru restul vaccinurilor.
”Atât timp cât Agenția Europeană a Medicamentuluiconfirmă păstrarea beneficiilor, când zilnic avem, din păcate, un număr important de persoane care sunt diagnosticate cu COVID-19, este importantă accelerarea campaniilor de vaccinare, tocmai pentru că suntem în această luptă contracronometru cu acest virus, care are o capacitate crescută de a cumula noi mutații. Și mai este un element, sunt încă un număr important de persoane care doresc să se vaccineze cu vaccinul de la AstraZeneca. Nu putem să luăm dreptul acestor persoane de a opta pentru acest lucru. Tocmai de aceea, cred că informarea este importantă. Cred că ar fi fost mai greu să justificăm de ce am suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, comparativ cu decizia de a continua”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat dacă se așteaptă ca vaccinarea cu AstraZenenca să se suspende în România prin renunțarea cetățenilor la a mai accepta să le fie administrat acest tip de vaccin și dacă nu ar trebui suplimentate dozele de la alți producători, medicul militar a răspuns: ”S-a luat în discuție, la nivel european, creșterea capacității de producție pentru celelalte tipuri de vaccinuri. S-a evaluat perspectiva autorizării următoarelor tipuri de vaccinuri. Probabil că între mai și septembrie vor mai fi cel puțin trei autorizări pentru alte vaccinuri, în speranța de a crește acest portofoliu de vaccinuri și de a crește accesibilitatea persoanelor la vaccinare. Într-o pandemie este importantă și rapiditatea cu care se face vaccinarea pentru a atinge mai repede acea imunitate de grup și pentru a controla efectele negative ale acestei pandemii”.
Totodată, Valeriu Gheorghiță spune că sunt șanse în continuare ca România să atingă ținta de 10 milioane de persoane imunizate. Inițial, acest termen a fost fixat pentru luna septembrie, după care premierul Florin Cîțu a anunțat că ar putea fi îndeplinit și până la finalul lunii iulie.
”În momentul de față, obiectivul nostru este să atingem peste 100.000 de persoane care se vaccinează în fiecare zi și, în acest ritm, ne putem atinge obiectivul pe care România și l-a propus. (…) Un număr important de persoane care vor fi vaccinate în perioada următoare nu se vor programa în platformă. Vă dau exemplul vaccinărilor din cabinetele medicilor de familie, unde nu mai există acest sistem de programare în platformă”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.