Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, susține introducerea de noi restricții pentru persoanele nevaccinate, prin intermediul pașaportului verde. Oficialul CNCAV crede că fără obligativitate, țara noastră nu va atinge pragul de 70% populație cu serul administrat.
„Foarte probabil că nu (n.r. – nu va fi atins pragul) și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”, a declarat Gheorghiță, pentru Digi 24, vineri seara.
Declarațiile au venit la câte zile după ce Senatul a respins introducerea certificatului verde și astfel, numărul de români vaccinați zilnic a scăzut drastic. Astfel, cetățenii speră că nu vor fi obligați să-și administreze serul, pentru a-și păstra locul de muncă.
Forul decizional va fi Camera Deputaților. PNL, USR și UDMR au promis o mobilizare mai bună, pentru ca pașaportul verde să fie adoptat, în cele din urmă. În Senat, PSD a votat împotrivă, după ce i-au fost respinse niște amendamente, în timp ce AUR s-a opus categoric vaccinării obligatorii.
În ultima zi, 80.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, asta după ce joi s-au înregistrat 90.000, iar weekendul trecut peste 110.000/zi.
Până la finalul anului, Valeriu Gheorghiță are stabilit un prag de 12 milioane de persoane vaccinate. Mai precis, în două luni de zile trebuie să determine încă 4,8 milioane de persoane să accepte administrarea serului anti-SARS-COV-2.
„Este evident că această măsură, a implementării certificatului digital, va da predicitibilitate menținerii deschise unui set întreg de activități, cu riscuri minime din punct de vedere epidemiologic, dar cu condiția să se verifice aceste certificate digitale, și să fie într-adevăr ale persoanei care le prezintă. Aici, pachetul legislativ trebuie să fie foarte bine făcut, încât să se poată identifica că persoana care-l prezintă e într-adevăr posesorul acestui certifcat digital. Controalele sunt importante”, a mai transmis Gheorghiță.
De asemenea, Gheorghiță îndrăznește chiar să se gândească la pragul de 80% din populație vaccinată.
„Ar trebui să avem de 20 de ori mai puține decese dacă am avea o rată de vaccinare undeva la peste 80%”, a mai declarat Gheorghiță, pentru sursa citată.