Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, a fost invitatul lui Tudor Mușat la „Actualitatea”, joi seară, pe B1 TV, unde a explicat că nu există „o soluție care să producă efecte miraculoase” în ceea ce privește stimularea campaniei de vaccinare, însă o măsură precum cea privind bonurile de masă, spune el, probabil că va reprezenta „un argument în decizia de vaccinare” pentru un segment populațional.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat dacă măsura privind acordarea bonurilor de masă de 100 de lei pentru cei care se vaccinează cu schemă completă este modalitatea optimă de a stimula ritmul vaccinării în acest moment, președintele CNCAV a explicat: „Cred că este una dintre modalități. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, nu cred că avem la îndemână o soluție care să producă efecte miraculoase. În continuare și celelalte țări au adoptat astfel de măsuri. Depinde foarte mult de caracteristicile sociale ale populației căreia ne adresăm, dar cu siguranță pentru un segment populațional această măsură este bine-venită și probabil că va reprezenta un argument în decizia de vaccinare. Mi-aș dori, în schimb, ca oamenii să se vaccineze din convingerea beneficiilor medicale pe care vaccinul în sine le produce, și anume protejarea sănătății proprii, scăderea riscului de a a face o formă gravă de boală, chiar scăderea riscului de a mă îmbolnăvi și de a-i îmbolnăvi și pe cei din jurul nostru, însă în situația în care vorbim de o pandemie cred că trebuie să ne folosim de toate mijloacele corecte, etice pe care le avem la îndemână pentru a stimula până la urmă ritmul campaniei de vaccinare”.
„Această măsură de motivare este una cred că bine-venită și vom vedea care este măsura în care să fie implementată cât mai simplu, cât mai eficient. Pe de altă parte, cred în continuare că tot ce înseamnă acțiuni de informare medicală sunt bine-venite și ar trebui să rămână elementul central al campaniei de comunicare și de informare, tocmai de aceea în perioada următoare, în a doua parte a lunii august, cel puțin pentru perspectiva începerii școlilor, pregătim o campanie de comunicare și de informare cu sprijinul Direcțiilor de sănătate publică, împreună cu Inspectoratele județene școlare, respectiv fiecare unitate de învățământ va avea anumite ședințe cu părinții, ședințe online, și va participa o persoană, un medic”, a adăugat oficialul.