Valeriu Gheorghiță avertizează: „Trecerea prin boală nu ne oferă o protecție față de riscul de reinfecție cu tulpini mutante. Vaccinarea, singura soluție predictibilă” (VIDEO)

Publicat: 25 05. 2021, 15:05
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță a declarat marți că singura soluție predictibilă pentru a învinge pandemia este campania de vaccinare. Acesta a atras atenția că trecere prin boală nu elimină pericolul reinfecției cu tulpinile mutante care au provocat explozia numărului de cauri în Brazilia, India sau Africa de Sud:

“Trebuie să înțelegem și oamenii trebuie să înțeleagă că singura soluție care ne oferă o predictibilitate și un control pe termen lung din punct de vedere al pandemiei o reprezintă vaccinarea. Sigur că trecerea prin boală conferă o protecție pe o perioadă delimitată de timp, nu ne oferă o protecție față de riscul de reinfecție cu tulpini mutante și ne uităm la experiența altor țări, cum s-a întâmplat în India care a trecut printr-un val important de îmbolnăviri și au tulpina care se asociază cu o creștere exponențială a numărului de cazuri. Ne uităm la experiența din Brazilia, la experiența din Africa de Sud în care oamenii care aveau anticorpi care aveau dovadă de trecere prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeași frecvență și același risc ca oamenii care nu trecuse prin infecție cu tulpina virală din Wuhan”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a subliniat că situația epidemiologică din România este una bună și pentru că sunt cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu COVID-19 decât numărul persoanelor raportat oficial, fapt ce a condus la apariția uneei imunități colective:

“În acest moment, situația epidemiologică din România este una bună, favorabilă pentru că avem o imunitate colectivă, constituită, atât din numărul de persoane vaccinate cât și din cei care au trecut prin infecția cu sars cov2. Avem de cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecție decât cele diagnisticate și raportate. Probabil că, în funcție de la un județ la altul, sau de la o regiune la alta avem o imunitate colectivă între 30%-35% și care poate să ajungă chiar până la 50%. Asta explică evoluția epidemiologică favorabilă”, a spus Valeriu Gheorghiță.