Valeriu Gheorghiță: Atât timp cât coronavirusul se propagă, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie îl fac rezistent la acțiunea vaccinurilor

Valeriu Gheorghiță: Atât timp cât coronavirusul se propagă, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie îl fac rezistent la acțiunea vaccinurilor
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că, atât timp cât coronavirusul circulă, acesta poate suferi mutații care îipot spori contagiozitatea, agresivitatea și îl pot face mai rezistent la acțiunea vaccinurilor.

Vaccinarea șirespectarea măsurilor de prevenție rămân principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, a insistat medicul.

Explicațiile sale vin în contextul în care tulpina indiană de COVID-19 se răspândește tot mai mult. Recent, ea a fost depistată și în Elveția și Grecia.

Organizația Mondială a Sănătățiiavertizacă tulpina indiană de coronavirus ar putea declanșa cel mai acut val pandemic.

Valeriu Gheorghiță, avertisment cu privire la mutațiile suferite de coronavirus

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`