Valeriu Gheorghiță a anunțat administrarea dozei 4 de vaccin anti-COVID-19

Valeriu Gheorghiță a anunțat administrarea dozei 4 de vaccin anti-COVID-19

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în contextul COVID-19, a anunțat administrarea celei de-a patra doze de ser anti-SARS-COV-2. Medicul CNCAV a explicat cine și în ce condiții va trebui să completeze schema de vaccinare.

Persoanele vulnerabile vor primi în cadrul primei scheme de vaccinare trei doze, iar după 6 luni vor fi vaccinate și cu a patra doză de ser anti-COVID-19.

Astfel, printre categoriile vizate se numără:

– pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;

– pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;

– persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);

– persoanele cu imunodeficiență congenitală.

Valeriu Gheorghiță: „Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni”

Valeriu Gheorghiță a oferit mai multe informații pe marginea acestui subiect în cadrul unui interviu pentru Digi24.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

Astfel, după doza a treia, aceste persoane vor fi protejate, de la un procent de 40%-50%, undeva dincolo de 70%-80%, ceea ce este foarte important, ținând cont că vorbim despre pacienții cei mai vulnerabili”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`