Bucureștiul se află în topul zonelor României după ponderea populației vaccinate anti-COVID-19, a transmis Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.
„Vom pune la dispoziție o clasificare cu ponderea persoanelor vacinate din fiecare județ. În municipiul București vorbim chiar despre 23%. Este o evaluare pe care am făcut-o chiar în cursul zilei de astăzi.
Pe măsură ce observăm că ritmul de vaccinare este în creștere, ne dorim ca un număr cât mai mare de persoane să fie vaccinate și în cât mai multe județe să atingem pragul de imunizare colectivă și astfel de demersuri particulare de vaccinare, ca la Timiș, să fie menținute și în alte județe, acolo unde există posibilitate, tocmai pentru a facilita accesul la vaccinare”, a declarat Gheorghiță.
Întrebat despre imunizarea naturală și relaxarea măsurilor, coordonatorul campaniei de vaccinare a susținut faptul că un astfel de scenariu nu poate fi aplicat.
„Este foarte greu de estimat numărul de persoane care au trecut prin boală. Un procent dintre persoanele care au fost infectate cu SARS-COV-2 au fost și vaccinate, deci nu sunt perfect complementare, aceste date sunt suprapuse și de aceea este greu de luat în calcul numărul de persoane care au căpătat imunitate după ce au trecut prin boală, respectiv al celor vaccinați.
Mai mult decât atât, o perioadă de protecție după periaoda naturală este 3-6 luni. Imunitatea obținută natural nu este o soluție pe termen lung. Este importantă pentru protecția persoanei care a trecut prin boală, dar recomandăm vaccinarea tuturor persoanelor care nu au alte contraindicații.
6 luni (n.r. – oferă imunitate serurile anti-COVID), care sunt foarte bune, vaccinurile își mențin nivelul de eficiență de cel puțin 90% (…)”, a mai transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.