Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat, marți, că până acum au fost confirmate în România 127 de cazuri de infectare cu varianta Delta (indiană) de coronavirus. Cinci persoane au murit. Din cele 127 de persoane confirmate, 13 aveau schema de vaccinare completă. Cazurile au fost identificate în 15 județe, cele mai multe fiind din București – 31 – și Argeș – 23.
„Până la 25 iulie, practic săptămâna 29, au fost confirmate 127 de cazuri de infecție cu varianta Delta, cu 26 mai multe decât în săptămâna precedentă. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identifiate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21 la peste 6,8 în sătptămâna 29. Deci o creștere de 5 ori a numărului de cazuri cu varianta Delta în ultimele două săptămâni.
Din totalul secvențierilor efectuate în ultima săptămână, 56% adică mai mult de jumătate aveau ca rezultat varianta Delta, comparativ cu săptămâna 28 în care, din totalul secvențierilor efectuate, doar 33% au avut ca rezultat varianta Delta.
Mesajul e cât se poate de clar: acum e un trend crescător al cazurilor generate de varianta Delta, care e mult mai contagioasă, se răspândește mult mai ușor în rândul populației nevaccinate și care poate să asocieze un risc de spitalizare de 2,5 ori mai mare față de infecția cu variantele anterioare, mai ales când e vorba de populația nevaccinară, la risc, vârstnică”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a precizat că 50% din cazurile cu varianta Delta se află în 28 de focare, din care 22 sunt focare familiale și 6 de colectivitate. Ele se află în opt județe: Argeș, Bacău, Brașov, Dolj, Ilfov, Iași, Teleorman și București.
„33% nu au nicio legătură epidemiologică menționată, deci e o probabilitate mare ca acestea să fie dobândite prin transmitere comunitară în țara nostră.
Cazuri cu varianta Delta au fost identificate în 15 județe. Cele mai multe sunt în București (31), Argeș (23), Ilfov (19) și Bacău (17).
„Am înregistrat cinci decese, ultimul la un bărbat de 56 de ani din județul Olt, care avea condiții mediale preexistente. Toate victimele erau persoane nevaccinate.
Din cele 127 de cazuri confirmate, 15 sunt la persoane vaccinate, deci 12%, și doar 13 persoane aveau schema de vaccinare completă, deci procentul celor care dezvoltă infecție e foarte mic”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.