Val de viroze respiratorii în România, spitalele sunt pline. Părinții trebuie să aibă neapărat acest medicament în casă. Ce sfaturi a mai dat medicul Carmen Dorobăț (VIDEO)

Val de viroze respiratorii în România, spitalele sunt pline. Părinții trebuie să aibă neapărat acest medicament în casă. Ce sfaturi a mai dat medicul Carmen Dorobăț (VIDEO)
Sursa foto: freepik.com

Încă de la finalul anului 2023, valul de gripă și viroze i-a ținut pe mulți români acasă de sărbători sau în spitale. Și în primele zile ale noului an zeci de mii de oamenii s-au prezentat la Unitățile de Primiri Urgențe și la camerele de gardă ale spitatelor cu forme diverse de gripă sau viroze. Cea mai mare problemă se înregistrează în spitalele de pediatrie care sunt sufocate de numărul ridicat de pacienți. Medicii susțin că sunt din ce în ce mai puține paturi libere pentru copiii care au nevoie urgentă de internare.

Ce ar trebui să facă părinții ai căror copii au gripă sau viroze în această perioadă?

Medicul Carmen Dorobăț a dat mai multe sfaturi în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV, despre ce ar trebui să facă părinții ai căror copii au forme diverse de gripă sau viroze în această perioadă.

“Este categoric dificil și pentru că mulți dintre medici sunt încă în perioada de concedii și atunci supraaglomerarea în camerele de gardă este de înțeles. Părinții, în general, trebuie să aibă grijă ca dacă copiii prezintă simptomatologie de viroză, adică febră, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, curge nasul, îi curg ochii, să izoleze copilul respectiv, să înceapă cu o medicație simptomatică, în primul rând, împotriva febrei, după care să ia legătura cu medicul de familie. Suntem într-o perioadă când există un număr de factori care concură pentru a avea în continuare, pentru o perioadă de timp, un număr mare de viroze și mă refer aici la socializarea intensă, din această perioadă de timp. Mă refer la faptul că tocmai cum ați spus, va scădea temperatura, și atunci ne așteptăm ca și dinamica acestor virusuri cu transmitere pe cale respiratorie, inclusiv virusul gripal, inclusiv coronavirusul, să fie deosebit de accentuată și, ca urmare, garda nu trebuie lăsată jos, la modul că există, într-adevăr, o suprasolicitare la nivelul camerelor de pe gardă. Ne așteptăm ca împreună cu colegii medici de familie și, bineînțeles, cu înțelegerea părinților și, în general, a aparținătorilor persoanelor bolnave să îngrijească la domiciliu formele care pot fi îngrijite la domiciliu, cu sfatul medicului de familie, să trecem cu bine peste această perioadă, care poate să mai dureze o lună, o lună jumătate”.

Cum ar fi mai indicat să ia legătura părinții cu medicii, în această perioadă

Carmen Dorobăț a fost întrebată cum ar fi mai indicat să ia legătura părinții cu medicii, în această perioadă, pentru a evita mersul la gamera de gardă.

“Medicul poate fi, în această perioadă de timp, accesat telefonic pentru ca în felul acesta să se scurtcircuiteze timpul de așteptare la o cameră de gardă. Părinții să aibă un medicament împotriva febrei, pe care îl știu că poate fi tolerat de micuțul respectiv, pentru că nu toate aceste medicamente sunt tolerate de toți copiii, iar pe de cealaltă parte, categoric, cu antibioticele, de exemplu, trebuie să fim foarte atenți. Antibioticele se dau numai cu prescripție medicală, bine determinată, justificată și nu trebuie să dăm copiilor și nici adulților, în egală măsură, antibiotic fără sfatul medicului de familie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`