Gripa face tot mai multe victime, în țara noastră, în această perioadă, punând presiune pe sistemul de sănătate. Medicii atrag atenția că vârful sezonului gripal nu a fost atins și că numărul cazurilor va crește în următoarele săptămâni.
În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila avertiza că numărul cazurilor de gripă va mai crește, pentru o perioadă. El estima, la jumătatea lunii ianuarie, că vârful sezonului gripal va fi atins undeva în luna februarie. Totodată, ministrul dădea asigurări că situația se află sub monitorizare.
În acest context, al creșterii numărului de cazuri de gripă, medicul de familie Eva Cristescu a făcut o serie de comentarii referitoare la actualul sezon de gripă. Potrivit spuselor sale, numărul cazurilor înregistrate până acum nu este cu mult mai mare decât cel din aceeași perioadă a anului trecut.
„Dacă ne referim strict la cazurile de gripă, în ultima perioadă de raportare au fost raportate 6.994 de cazuri față de 6.981 de cazuri înregistrate în aceeași săptămână din sezonul precedent. Deci cu vreo 14 cazuri mai mult”, a spus medicul Eva Cristescu într-o intervenție la B1 TV.
Potrivit spuselor sale, este de așteptat că în această perioadă, cu vreme caldă, ritmul îmbolnăvirilor să scadă. Ulterior, însă, în condițiile în care vremea se va răci, se vor înmulți și cazurile de gripă.
„Sezonul gripal începe mai târziu pentru că și anotimpul rece s-a decalat puțin, spre primăvară. Acum avem o perioadă caldă, iar virusului gripal îi place la frig. În această perioadă caldă nu va fi un trafic foarte mare a virusului gripal. Dar se răcește din weekend și acesta va reapărea”, a mai spus medicul de familie.
Medicul Eva Cristescu a precizat că un pacient care a avut gripă de tip A, se poate îmbolnăvi și de gripa de tip B. Ambele tulpini de virus circulă și se modifică de la un sezon la altul. Din acest motiv și vaccinurile sunt modificate periodic, la șase luni.
„Dacă ne-am îmbolnăvit de gripa A, putem face și gripă de tip B. Sunt două tulpini de virus gripal care circulă și care se modifică de la sezon la sezon. De aceea și vaccinurile gripale apar dedicat în fiecare sezon, iar valabilitatea lor este de scurtă durată, de doar șase luni”, a preciat medicul.
În acest context, medicul de familie a explicat care este diferența dintre gripa provocată de tulpina de tip A și gripa provocată de tulpina de tip B. Potrivit spuselor sale, deși simptomatologia este aproape similară, în cazul gripei de tip A, febra este mai puternică, la fel ca și celelalte simptome.
„În principiu, simptomele de gripă sunt cam aceleși. Dar, din ce am putut constata, la gripa de tip A simptomatologia este mai zgomotoasă decât la gripa de tip B. Și una și alta merg cu febră înaltă dar la gripa A temperatura se apropie de 40 de grade, cu stare generală mai proastă”, a explicat Eva Cristescu.
Totodată, medicul a făcut și o serie de recomandări pentru părinții ai căror copii se îmbolnăvesc de gripă. Eva Cristescu a arătat că pacienții trebuie văzuți, mai întâi, de medicul de familie. Abia după aceea, dacă tratamentul prescris nu dă rezultate, se pot prezenta și la camera de gardă a spitalelor. Altfel, dacă merg mai întâi la urgențe, riscă să petreacă foarte mult timp până vor fi preluați de un cadru medical.
Circuitul normal este ca mai întâi să mergem la medicul de familie. Dacă ne ducem la urgență ne putem aștepta să stăm cinci ore la camera de gardă pentru că acolo se prioritizează în funcție de gravitate, iar nu de ora la care am venit sau de cât de speriat este părintele. Știu că părinții sunt speriați, dar la camera de gardă sunt mediici și asistente care trebuie să vadă mulți oameni într-un timp scurt și care trebuie să-i prioritizeze.
Dacă copilul are o stare generală proastă, febră înaltă, să mergem la medicul de familie unde vom primi o programare rapidă pentru că este vorba despre o boală acută. Dacă lucrurile se înrăutățesc, putem lua în calcul și o vizită la urgență.