Val de aer polar în România, în acest weekend. Directorul ANM a spus ce zonă a țării va fi cuprinsă de un val masiv de ninsori (VIDEO)

Val de aer polar în România, în acest weekend. Directorul ANM a spus ce zonă a țării va fi cuprinsă de un val masiv de ninsori (VIDEO)
(FOTO: Freepick)

Weekend-ul acesta vine cu un val de aer polar. După câteva zile cu maxime de până la 17 grade cu plus, începând de vineri temperaturile vor coborî cu peste 10 grade. Ba, mai mult, meteorologii anunță că un val de ninsori va cuprinde toată partea de nord a țării. Între timp, țări precum Germania, Marea Britanie și Statele Unite se confruntă cu probleme majore din cauza vremii.

Cum va fi vremea în toată țara și unde va ninge cel mai mult

Elena Mateescu, director ANM, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, unde a spus ce ne așteaptă în perioada următoare.

“Da, într-adevăr, un nou episod de iarnă, având în vedere regimul de temperaturi, dar și precipitațiile predominant sub formă de ninsoare. Dacă astăzi am înregistrat 15 grade la Oravița, Medgidia, Constanța, 9-10 grade în Capitală, vineri vor mai fi posibile în partea de sud și sud-est a țării valori de până la 13-14 grade Celsius, inclusiv în Capitală, însă vremea va intra într-un proces de răcire accentuată în jumătatea de nord a țării, acolo unde temperaturile maxime nu vor mai depăși cel mult 4-6 grade Celsius. Vorbim, însă, și de ploi, la început în partea de vest, centru, nord și nord-est a țării, apoi în a douaa parte a zilei de mâine se vor transforma predominant în ninsori. La munte vor predomina, de asemenea, ninsorile, strat mai consistent, vineri, în Carpații Orientali și Meridionali. În același timp, intensificările vântului la rafală, mai ales pe creste, vor depăși 70-80 km/h, viscolind ninsoarea.

Iar în zonele mai joase de relief vorbim de viteze de 45-50 km/h. Sâmbătă, răcirea se va extinde în toată țara, chiar și în partea de sud și sud-est a țării, deoarece maximele vor fi preponderent negative, -3 grade Celsius până la cel mult 2-3 grade în zona litoralului. Minimele vor fi din ce în ce mai coborâte. Vorbim de minime în depresiuni de -15 grade, până la -2 grade pe litoral, iată nopți și dimineți reci”.

Cum va fi vremea în București

Șefa ANM a vorbit și despre cum va fi vremea în București în această perioadă.

“Dacă vineri vom mai consemna valori peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar, adică o maximă de 13 grade, deja începând de vineri seară și în Capitală transformarea precipitațiilor, la început sub formă de ploaie, va fi evidentă, pentru că treptat vor predomina lapovița și ninsorile.

Vorbim și de viteze ale vântului la rafală de până la 45 km/h, iar sâmbătă deja o răcire accentuată și în Capitală, deoarece maxima zilei va fi de doar de 1 grad. Minimele nopți lor la acest sfârșit de săptămână și în Capitală vor fi unele foarte coborâte. Vorbim de -6, – 5 grade, apoi spre -8 °. De asemenea, viteze ale vântului de 45 km/h, care, cu siguranță, vor accentua senzația de frig”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)