Vaccinurile trimise de România către Republica Moldova, refuzate de medicii din capitala Găgăuziei
Cadrele medicale din capitala Găgăuziei refuză să se vaccineze cu dozele trimise de România Republicii Moldova. Lucrătorii medicali din Spitalul Raional Comrat au trimis o scrisoare directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) Vasile Guștiuc, în acest sens transmitetv8.md.
Medici din Republica Moldova refuză să se vaccineze cu dozele trimise de România
„În prezent în Centrul COVID și în secția terapie intensivă nu sunt lucrători medicali care voluntar ar fi dispuși să se vaccineze cu AstraZeneca. Rugăm să nu distribuiți în instituția noastră vaccinul menționat. În cazul în care vor fi identificați doritori, vă vom informa despre câte doze este nevoie”, se arată în scrisoare.
Responsabilii de la Ministerul Sănătății au declarat pe 2 martie în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile nu obligă pe nimeni să se vaccineze și cei care nu vor dori să fie imunizați nu vor fi sancționați. Cât ține de vaccinul rusesc Sputnik-V, cei de la minister au spus că nu poate fi folosit în R. Moldova întrucât nu a fost autorizat de Organizația Mondială a Sănătății.
Pe 2 martie s-a început campania de vaccinare în Republica Moldova. Astfel, în prima zi au fost vaccinați în total 751 de angajați medicali din întreaga țară. România a livrat sâmbătă, 27 februarie, către Republica Moldova primele doze de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre 21.600 de doze.
Vaccinarea împotriva COVID-19 a debutat în Republica Moldova
România a trimis în cursul zilei de sâmbătă un număr de 21.600 de doze de vaccin anti-COVID către Republica Moldova. Începând de marți, 2 martie, în Republica Moldova a început imunizarea populației, primele 10.800 de doze fiind administrate personalului medical din linia întâi.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății,Andrei Baciu, a oferi mai multe detalii, în timpul conferinței de presă de marți:
„Ca urmare a donației pe care România a făcut-o Republicii Moldova, cu primul transport care a s-a efectuat sâmbără, 21.600 de doze, astăzi a demarat procesul de vaccinare și în Republica Moldova, cu primul cetățean din Republica Moldova vaccinat. Au folosit 10.800 de doze pentru spitalele din prima linie” a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății,Andrei Baciu.