Copiii actualei generaţii s-ar putea naşte cu malformaţii serioase dacă părinţii nu se vor îngriji de vaccinarea copiilor. Noul calendar de vaccinare mută cele trei vaccinuri făcute în şcoli în grija medicilor de familie. După o astfel de modificare, medicii de familie ar trebui informaţi despre situaţia fiecărui copil în parte, dar totodată ar trebui să existe o atenţie riguroasă. Vaccinarea nu este obligatorie, dar consecinţele unei boli care ar putea fi evitată pot afecta comunitatea.
Vaccinarea elevilor şi adolescenţilor în cabinetele medicilor de familie le ridică medicilor multe semne de întrebare.
Medicii de familie nu văd o problemă în procesul de vaccinare, dar se tem de absenţă care ar putea provoca probleme serioase în rândul populaţiei, deoarece vaccinarea unui copil nu înseamnă numai protejarea copilului faţă de acea boală, ci şi protecţia comunităţii față de circulaţia virusului.
Calendarul de vaccinări care ar trebui să intre în vigoare de luna viitoare, aduce şi modificări privind administrarea unor vaccinuri la vârste mai mici, dar şi amânarea unor vaccinuri cu un an mai târziu. Una dintre acestea se referă la vaccinarea antidifterie, antitetanos şi anti-tuse convulsivă, care se va realiza la vârsta de şase ani, şi nu la patru ani, cum este prevăzut în calendarul de vaccinări în vigoare la această dată. Modificările sunt planificate şi în ce priveşte vaccinarea antituberculoză, aceasta urmând să fie realizată în maternitate între a doua şi a şaptea zi de viaţă ale nou-născutului.