Vaccinul anti-COVID, realizat de AstraZeneca și Universitatea Oxford ar fi atins eficacitatea de 90% printr-o greșeală norocoasă, scrie The Guardian. Potrivit sursei citate, o parte dintre participanții la studiu au primit inițial o jumătate din doza de vaccin, iar ulterior o doză întreagă, ajungând astfel la pragul de eficacitate de 90%.
În cursul zilei de luni, cercetătorii au dezvăluit faptul că vaccinul împotriva noului coronavirus are o eficacitate de 70%. Însă, aceasta poate ajunge la 90% dacă produsul este administrat în două serii, pentru început doar jumătatea dintr-o doză de vaccin, iar ulterior o doză întreagă, informează sursa citată mai sus.
Vicepreședintele executiv al AstraZeneca a precizat faptul că s-a ajuns la administrarea vaccinului astfel dintr-o greșeală „norocoasă”. Cercetătorii au remarcat acest lucru în luna aprolie, când administrau vaccinul voluntarilor din studiu. La acel moment s-a sesizat că durerile de cap, oboseala și durerile la locul inoculării sunt mai ușoare decât s-ar fi așteptat. „Am verificat ce am făcut și am decoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, a explicat vicepreședintele executiv al companiei, Mene Pangolas.
Pangolas a explicat, potrivit sursei citate, că cercetătorii au continuat studiul, iar o doză întreagă a fost aplicată acestor persoane după un interval de timp stabilit de la administrarea primei jumătăți.
Astfel, aproximativ 3.000 de oameni au primit inițial doar jumătate din doza vaccinului anti-COVID, iar după 4 săptămâni o doză întreagă. Datele colectate în urma aceste strategii au arătat că acești voluntari au fost protejați în proporție de 90%.
Totuși, în eșantionul mai mare, în care au fost administrate două doze întregi, eficacitatea a fost de 62%. Pentru moment, oamenii de știință nu știu încă de o jumătate de doză este mai eficientă, însă, aceasta ar putea declanșa mai rapid sistemul imunitar. „Este posibil ca inocularea cu o cantitate de vaccin mai mică la început, urmată de o cantitate mai mare să fie o metodă mai bună de punere în mișcare a sistemului imunitar, ce oferă cel mai puternic răspuns imun și cel mai eficient răspuns imun”, a precizat Sarah Gilbert, cea care a condus studiile la Universitatea Oxford.